X 
Arşiţa stiri: 229
Preşedintele stiri: 4154

Ce a solicitat Ministerul rus de Externe Moldovei

13 aug. 17:45   Politică
5801 0

La 13 august, Alexandru Chetraru, însărcinatul cu afaceri al Republicii Moldova în Federația Rusă, a fost convocat la Ministerul rus de Externe.

Potrivit comunicatului Ministerului rus de Externe, diplomatului moldovean i s-a exprimat profunda îngrijorare față de informațiile apărute în mass-media ruse și moldovenești, potrivit cărora avioanele F-16 transferate de Occident Ucrainei vor fi dislocate pe aerodromurile din Moldova și vor efectua ieșiri de pe acestea pentru a bombarda teritoriul Rusiei.

În acest context, Însărcinatul cu afaceri ad interim a fost atenționat cu privire la militarizarea continuă a Republicii Moldova și la exercițiile comune ale forțelor armate ale țării cu contingentele statelor membre NATO.

A fost subliniat faptul că aceste tendințe contravin statutului constituțional de neutralitate permanentă al Republicii Moldova, obligațiilor sale în cadrul documentelor statutare ale CSI, afectează negativ procesul de reglementare transnistreană și subminează securitatea Republicii Moldova însăși, unde trăiește un număr semnificativ de cetățeni ruși.

Declarația Ministerului moldovean de Externe din 13 august privind presupusa desfășurare ilegală a personalului militar rus în Transnistria a fost respinsă ca fiind nesustenabilă și neconformă cu realitatea.


Partea moldovenească a fost îndemnată să respecte cu strictețe statutul de neutralitate, care stă la baza statalității Republicii Moldova, și să nu ia măsuri care ar putea contribui la escaladarea crizei ucrainene, să indice implicarea Chișinăului în aceasta și să aibă un impact distructiv asupra situației din jurul Transnistriei.

Reamintim că, anterior, Ministerul moldovean de Externe a dezmințit zvonurile privind dislocarea în Republica Moldova a unor avioane F-16 destinate Ucrainei.

Potrivit Ministerului moldovean de Externe, Moldova nu desfășoară și nu va desfășura arme și echipamente militare, inclusiv avioane destinate Ucrainei. Moldova este un stat neutru, iar instituțiile sale vor continua să respecte principiul neutralității.

8
4
1
3
19

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Declarația deputatului PAS Vasile Șoimaru despre o eventuală interzicere a Bisericii Ortodoxe Moldovenești (în cadrul Patriarhiei Moscovei) a provocat o mare rezonanță. Ce biserică, în opinia dumneavoastră, ar trebui să existe în Moldova?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав