X 
Transnistria stiri: 1365
Eurovision stiri: 499

Ce a hotărît Curtea Constituțională în legătură cu interzicerea votării cu acte expirate

29 ian. 2019,, 12:58   Politică
2921 0

Curtea Constituțională (CC) a declarat inadmisibilă sesizarea depusă de Avocatul Poporului, Mihai Cotorobai, privind interzicerea votării în diasporă, în baza buletinelor de identitate și a pașapoartelor cu termenul de valabilitate expirat.

În hotărîrea sa, Curtea a argumentat că votarea în baza unui pașaport valabil contribuie la prevenirea fraudării votului, „prin recunoașterea mai facilă a alegătorului în baza unor acte de identitate cu validitate mai scurtă, datorită fotografiei mai recente a titularului pe care o conțin acestea”.

„Fraudarea votului peste hotarele țării este mai dificilă dacă este impusă votarea cu acte care prezintă elemente suplimentare pentru prevenirea falsificării lor, cum ar fi cazul pașapoartelor biometrice. Spre deosebire de buletinele de identitate, pașapoartele biometrice conțin, de regulă, date ca imaginea facială digitală și amprentele digitale”, precizează Curtea.

„Curtea observă că valabilitatea pașaportului reprezintă singura exigență impusă de către legislator pentru cetățenii Republicii Moldova care doresc să voteze în secțiile de votare constituite peste hotarele țării. Exigența votării cu un pașaport valabil peste hotarele țării este justificată de politicile statale ale evitării fraudării votului, menținerii unei legături dintre stat și cetățeni și încurajării deținerii de acte de identitate valabile”, se menționează în hotărîre.

În sesizarea depusă la Curtea Constituțională, Avocatul Poporului preciza că interdicția pentru cetățenii R. Moldova de a vota în secțiile de votare constituite peste hotarele R. Moldova în baza buletinului sau pașaportului expirat este contrară art. 38 alin (2) din Constituția R. Moldova, deoarece reprezintă o interdicție a dreptului de vot.


„De asemenea, această interdicție instituie un tratament diferențiat în raport cu cetățenii care votează în R. Moldova, care pot vota în baza buletinelor de identitate, inclusiv a celor provizorii. Acest tratament diferențiat nu poate fi justificat și este contrat art. 16 alin (2) din Constituție. De asemenea, această restricție contravine legii”, se menționează în sesizarea depusă de Mihail Cotorobai.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?