COVID-19 în MOLDOVA VACCINAȚI 929 781   INFECTAȚI 361 828(+712)   TRATAȚI 345 226      DECESE 9022(+37)   Mai multe detalii 
Preşedintele stiri: 3012

Ce a făcut Plahotniuc și Șor înainte să dispară

6 sep. 10:26   Politică
5010 11

Vlad Plahotniuc și Ilan Șor ar fi dat un nou tun de sute de milioane de lei, înainte să fugă din țară, transmite Noi.md cu referire la stiri.md.

Pe canalul său de Telegram, Dumitru Ciorici a rezumat investigația și a scos la iveală cele mai importante dezvăluiri.

Astfel, ținta au fost companiile de asigurări MoldAsig și ASITO, din care au fost scoase sute de milioane de lei în perioada 2018-2019.

Primul pas a fost modificarea legii în 2018, inițiată de deputatul Corneliu Dudnic. Modificările ofereau dreptul companiilor de asigurări să ofere împrumuturi de milioane.

Singurele companii care îndeplineau condițiile erau MoldAsig și ASITO.


În prima fază, cele 2 companii au investit peste 100 de milioane de lei în procurarea de acțiuni fictive (Style Design Imobil SRL/Style Design Company SRL) ale altor companii.

Banii au ajuns într-un final la o companie fondată de FinparInvest, vestita firmă a lui Plahotniuc.

Milioane de lei au fost scoase cash de persoane fizice sub formă de împrumut, iar apoi depuse în alte conturi. Cu banii scoși cash și depuși iar în conturi a fost privatizată AirMoldova.

Adrian Ianovici este una dintre persoanele care depune circa 50 de milioane de lei cash fără nicio problemă în una din băncile moldovenești.

În a 2-a fază au fost scoși peste 160 de milioane de lei din ASITO. Împrumuturile au fost oferite către SA Gemenii (înainte ca proprietar să devină Igor Roșca) și o companie fiică a Dufremol - DFI SRL, aparținînd lui Ilan Șor. Garant figura Avia Invest.

De la SA Gemenii banii pleacă la Ground Avia Catering, o altă companie a lui Șor. Permisiunea pentru împrumut a fost oferită de Comisia Națională a Pieței Financiare.

Alte 40 de milioane împrumutate de ASITO către DFI SRL au ajuns într-un offshore din Cipru, tranzitînd firma proprietară a Hotelului Național.

0

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Adăuga comentariu

Guvernul anunță că există un deficit de personal în structurile de stat. În opinia dvs., cum am putea rezolva această problemă?
 X