X 
Transnistria stiri: 1422
Eurovision stiri: 505
Preşedintele stiri: 3993

CC declară constituțională înscrierea lui Rizea la scrutinul din 11 iulie

19 iun. 2021,, 19:52   Politică
4391 8

Curtea Constituțională s-a pronunțat după ce Curtea Supremă de Justiție a remis sesizarea depusă de Cristian Rizea, în vederea examinării constituționalității prevederilor din Codul electoral potrivit cărora alegătorii şi concurenţii electorali pot contesta acţiunile și inacțiunile CEC.

Astfel, CC a decis inadmisibilă sesizarea privind excepția de neconstituționalitate a articolului 71 din Codul electoral, în interesele lui Rizea.

Astfel, presedintele Partidului Politic NOI, în baza acestei decizii a Curtii Constituționale, în zilele următoare, va depune la CEC o cerere de consultare prealabilă pentru ca Rizea sa fie inclus pe lista de candidați la alegerile parlamentare din 11 iulie.

Amintim că, La 7 iunie, Partidul NOI și Cristian Rizea au depus o cerere de chemare în judecată împotriva Comisiei Electorale Centrale cu privire la constatarea neexaminării cererii din 2 iunie de înregistrare în calitate de candidat la alegerile parlamentare din 11 iulie.


La 12 iunie, prin încheierea Curții de Apel acțiunea depusă a fost declarată inadmisibilă.

Ulterior, la 13 iunie, Partidul Politic NOI și Rizea au depus recurs împotriva încheierii Curții de Apel, solicitînd casarea acestora cu restituirea cauzei la Curtea de Apel pentru redjudecare. Iar la 15 iunie avocatul lui Rizea a depus sesizare privind ridicarea excepției de neconstituționalitate a prevederilor din art 71 aliniat 1 al Codului electoral.

Aliniatul prevede că: „Alegătorii şi concurenţii electorali pot contesta acţiunile sau inacţiunile şi hotărîrile consiliilor şi birourilor electorale şi acţiunile/inacţiunile concurenţilor electorali. Depunerea cererii în instanţa de judecată trebuie precedată de contestarea prealabilă în organul electoral ierarhic superior organului al cărui act se contestă, cu excepţia contestațiilor privind acțiunile/inacțiunile concurenților electorali, depuse direct în instanța de judecată, și a contestaţiilor ce se referă la exercitarea dreptului la vot sau la administrarea alegerilor depuse la biroul electoral în ziua alegerilor”.

La 15 iunie, CSJ prin încheierea sa a menținut decizia Curții de Apel prin care a fost declarată inadmisibilă contestația depusă de Partidul NOI și fostul deputat român Cristian Rizea împotriva Comisiei Electorale Centrale.

Curtea Supremă de Justiție a decis la 16 iunie să admită cererea cu privire la ridicarea excepției de neconstituționalitate și remiterea acesteia Curții Constituționale.

CSJ nu este în drept să se pronunțe asupra sesizării.

Cristian Rizea este fost deputat român, membru al PSD-ului de peste Prut. El este condamnat în Romînia la 4 ani şi 8 luni de închisoare cu executare pentru fapte de corupție. Politicianul a fost acuzat de DNA că a pretins de la un om de afaceri suma de 300.000 de euro, disimulată sub forma a două contracte de împrumut fictive.

Cristian Rizea a primit cetățenia moldovenească în 2017, susține el. În 2020, fostul președinte, Igor Dodon, i-a retras acestuia cetățenia, pentru că ar fi obținut-o în mod ilegal. Rizea spune că decretul emis de Dodon este la fel de ilegal și susține că actele sale moldovenești sînt în regulă

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?