Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3996

CC a publicat textul sesizării Președintelui Maia Sandu privind dizolvarea Parlamentului

30 mar. 2021,, 15:10   Politică
4154 8

Curtea Constituțională a Moldovei a publicat la 30 martie textul sesizării Președintelui Maia Sandu privind dizolvarea Parlamentului.

Potrivit newsmaker.md, în document Sandu face referire la articolul 85 al Constituții, potrivit căruia șeful statului poate dizolva Legislativul dacă acesta „a eșuat să aleagă un Guvern din două încercări și după 45 de zile de la prima solicitare de învestitură”.

Sandu a mai specificat că potrivit Constituției, Președintele poate dizolva Parlamentul în cazul imposibilității formării Cabinetului de Miniștri sau blocării procedurii de adoptare a legilor timp de trei luni.

Potrivit sesizării, la 23 decembrie 2020 Guvernul Chicu a demisionat pentru ca autoritățile să poată iniția alegeri parlamentare anticipate. După aceea, pe 28 decembrie, Președintele a susținut consultări cu deputați și a numit prima candidată la postul de prim-ministru - Natalia Gavriliță. Candidata și-a prezentat programul și echipa în Parlament în februarie 2021, iar deputații au respins-o. Ulterior, pe 11 februarie, au avut loc noi consultări, iar Sandu a numit-o din nou pe Gavriliță drept candidată la funcția de prim-ministru, însă la 23 februarie Curtea Constituțională a declarat al doilea decret prezidențial neconstituțional, sugerînd organizarea repetată a negocierilor.

A treia rundă de consultări cu fracțiunile parlamentare a avut loc pe 16 martie, după care Sandu a numit un nou candidat, Igor Grosu, iar Curtea Constituțională a recunoscut decretul prezidențial ca fiind în concordanță cu Constituția. Grosu și-a prezentat programul și echipa în Parlament pe 25 martie. Apoi, deputații din PSRM și din partidul „Șor” au părăsit ședința, iar spicherul a declarat lipsa unui cvorum. „În conformitate cu articolul 85 din Constituție, acest lucru înseamnă un refuz de a acorda un vot de încredere”, se arată în sesizare. Ulterior Sandu a organizat consultări cu fracțiunile privind dizolvarea Parlamentului.


„Termenul de trei luni în interiorul căruia urma învestit un Guvern a început să curgă de la demisia Guvernului condus de Ion Chicu - 23 decembrie 2020. Cele trei luni au expirat la 23 martie 2021. Prin urmare, începînd cu 24 martie 2021, survine consecința constituțională a dizolvării Parlamentului. La data de 25 martie 2021, s-a consumat termenul de 45 de zile și cea de a doua tentativă de formare a Guvernului”, se specifică în document.
„Prin dizolvarea Parlamentului și desfășurarea alegerilor, alegătorilor li se oferă posibilitatea de a soluționa pe cale constituțională conflictul dintre autorități”, se arată în sesizarea Maiei Sandu.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?