X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

CC a fost sesizată privind dreptul cetățenilor la inițierea referendumurilor legislative

5 apr. 2018,, 15:40   Politică
3118 0

Grupul de inițiativă pentru anularea sistemului mixt de vot, prin intermediul unui grup de deputați, a depus la Curtea Constituțională o sesizare privind dreptul cetățenilor la inițierea referendumurilor legislative.

Joi, 5 aprilie, la o conferință de presă la IPN, reprezentanții grupului de inițiativă au anunțat că prin această adresare magistraților constituționali li s-a cerut să spusă cui îi aparține puterea în statul Republica Moldova: poporului sau unui grup de persoane cu interese.

Ștefan Gligor, director de programe la Centrul de Politici și Reforme, a amintit despre cele două încercări eșuate de înregistrare a grupului de inițiativă în vederea organizării unui referendum pentru anularea sistemului mixt de vot. Magistrații constituționali vor trebuie să spună dacă cetățenii au sau nu dreptul la referendumuri legislative, în condițiile în care Comisia Electorală Centrală, atunci când a refuzat a doua oară înregistrarea grupului de inițiativă, a făcut trimitere la un aviz al Comisiei juridice a Parlamentului, potrivit căruia în Constituție referendumurile legislative nu sunt expres reglementate. „Nouă nu ne-a rămas o altă opțiune decât înaintarea acestei sesizări în sensul apărării drepturilor cetățenilor. Ne adresăm (Curții Constituționale) să explice dacă poporul Republicii Moldova este suveran. Dacă nu, nu ne rămâne decât să constatăm decesul poporului Republicii Moldova”, a spus Ștefan Gligor.

Valeriu Pașa, expert al asociației Comunitatea „WatchDog.md”, a spus că a fost chemată în judecată CEC pe marginea refuzului de a înregistra grupul de inițiativă. Dacă va fi necesar, se va merge și la Curtea Europeană a Drepturilor Omului. „În funcție de verdict și de timpul în care se va examina această sesizare, pentru că noi am solicitat să fie examinată în regim de urgență, vom putea spune dacă a mai rămas vreo urmă de stat independent în Republica Moldova”, a subliniat Valeriu Pașa.

Potrivit Liliei Carasciuc, director executiv Transparency International Moldova, ceea ce se întâmplă astăzi în Republica Moldova este un pas înapoi în parcursul democratic. Dacă la următoarele alegeri va fi aplicat sistemul mixt de vot, mai multă lume se va convinge că nu este vorba de democrație, Lilia Carasciuc a mai spus că este momentul ca guvernanți să înțeleagă faptul că poporul poate exploda.

Analistul Alexei Tulbure este de părere că democrație în Republica Moldova nu mai există și crede că acest lucru va fi confirmat de către Curtea Constituțională, care îi va da dreptare CEC-ului. „Constatăm decesul public al democrației în Republica Moldova”, a spus Alexei Tulbure.

Analistul Victor Ciobanu a întrebat retoric cui îi aparține suveranitatea în acest stat. Până a modifica Constituția și a introduce vectorul integrării europene în Constituție, actuala guvernare mai degrabă va introduce un articol similar articolului VI din Constituția Uniunii Sovietice, în care scria că rolul principal de organizator și diriguitor îi aparține partidului, care este nucleul sistemului politic, conduce totul în țară. Analistul spune că își amintește cum era sistemul în care toate deciziile se luau la partid, iar acum se observă reproducerea acestui sistem în ședințele de marți ale PDM.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?