Transnistria stiri: 1379
Eurovision stiri: 499
Preşedintele stiri: 3986

Cavcaliuc a ignorat audierile de la Parlament

20 sep. 2019,, 14:42   Politică
2005 0

La audierile de astăzi în cadrul comisiei parlamentare care anchetează presupusa tentativă de puci, care ar fi fost organizată de Partidul Democrat (PDM), cu ajutorul Curții Constituționale (CCM), în luna iunie a acestui an, a fost audiat inclusiv ex-procurorul general Eduard Harujen, cu care „s-a discutat îndelungat”, spune președintele comisiei de anchetă, Mihail Popșoi.

La rîndul său, fostul șef adjunct al Inspectoratului General de Poliție (IGP), Gheorghe Cavcaliuc, nu a venit la audieri, spunînd că se află într-o deplasare. „A cerut să fie reprogramat la următoarele audieri”, spune Popșoi.

În total, la audierile de azi au fost invitate șapte persoane:

  1. Ex-procurorul general Eduard Harunjen;
  2. Ex-director interimar al SPP Anatolie Golea;
  3. Președintele Asociației Procurorilor, Alexandru Cladco;
  4. Directorul „Moldpres”, Andrei Volentir;
  5. Directoarea postului național „Moldova 1”, Ecaterina Stratan;
  6. Ex-directorul adjunct al IGP – Gheorghe Cavcaliuc;
  7. Ex-prim-adjunct al Inspectoratului General de Carabinieri, Mihail Ciubaciuc.

De la audieri, pe lîngă Gheorghe Cavcaliuc, a lipsit și Alexandru Cladco, acesta motivînd, de asemenea, că este într-o deplasare. Ca și Cavcaliuc, Cladco a rugat să fie reprogramat pentru altă dată.

Nu a fost prezent fizic nici Anatolie Golea, dar acesta a trimis o explicație în scris, spunînd că are anumite rezerve privind necesitatea prezenței lui a audieri. Popșoi spun că și Golea va fi chemat repetat, iar dacă nu va veni, se vor face amendamente la legislație, prin care va fi obligat să o facă.Potrivit președintelui comisiei, Mihail Popșoi, cu Harunjen s-a discutat îndelungat. Potrivit lui, ex-procurorul general a vorbit despre acea scrisoare semnată de șase sute de procurori. Din declarațiile lui Popșoi, Harunjen a negat că a acea scrisoare a fost în susținerea fostei guvernări, da a recunoscut că a încurajat semnarea acesteia.


Dumnealui a infirmat acele speculații apărute în presă, despre acele 60-90 de mandate de arest pe numele deputaților celor care au votat Guvernului Maia Sandu. Rămîne ca acest lucru să fie confirmat sau infirmat de către procurorii care instrumentează o cauză la acest subiect”, a spus Popșoi.

Directoarea postului național de televiziune „Moldova 1”, Ecaterina Stratan, le-a spus membrilor comisiei de anchetă că, atunci cînd președintele Igor Dodon și prim-ministra Maia Sandu a au cerut să spațiu de emisie pentru a se adresa cetățenilor, a simțit necesitatea de a se consulta cu membrii Consiliului de Directori, iar decizia de a-i invita mai întîi pe exponenții fostei guvernări, nemijlocit ex-premierul Pavel Filip, a fost luată colegial.

La următoarele audieri vor fi invitați deputați democrați și ex-membri ai Curții Constituționale (CCM). Potrivit lui Popșiu, foștii membri ai CCM ar putea fi invitați la ultima rundă de audieri. De asemenea, președintele comisiei de anchetă a spus că, printre deputații democrați care vor fi invitați ar putea fi Igor Vremea și Sergiu Sîrbu.

Raportul comisiei de anchetă ar putea fi prezentat la finele lunii octombrie, dacă nu va fi prelungită activitatea comisiei, potrivit lui Mihail Popșoi.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?