X 
Transnistria stiri: 1365
Eurovision stiri: 499

Cauza penală de învinuire a lui Igor Dodon a fost transmisă în instanța de judecată

6 oct. 2022,, 15:30   Politică
3199 0

Procuratura Anticorupție a trimis în judecată cauza penală de învinuire a ex-președintelui Republicii Moldova, Igor Dodon, în comiterea infracțiunii de corupere pasivă și organizarea și acceptarea finanțării partidului politic din partea unei organizații criminale, săvîrșite pe durata exercitării mandatului său de Președinte al Republicii Moldova, în perioada lunii iunie 2019.

Igor Dodon este acuzat de faptul că, urmărind promovarea intereselor lui Plahotniuc Vladimir și Iaralov Serghei, a creat împreună cu aceștia și conduceau o organizație criminală ce aveau interesul de a controla procesele politice, sociale și economice din Republica Moldova, precum și de a se eschiva de la răspundere penală în Federația Rusă.

În acest scop, potrivit procurorilor, Igor Dodon a pretins și a acceptat de la cei doi bani în sumă de la 600 000,00 pînă la 1 000 000,00 dolari SUA.

Suma menționată era pretinsă de către Igor Dodon pentru achitarea cheltuielilor curente ale partidului politic „Partidul Socialiștilor din Republica Moldova”(PSRM), inclusiv pentru achitarea salariilor angajaților aceluiași partid.

Procuratura precizează că suma menționată a fost percepută de la Plahotniuc Vladimir și Iaralov Serghei, pentru a negocia, în calitate sa de Președinte al Republicii Moldova, cu factorii de decizie din Federația Rusă, condiții favorabile Partidului Democrat și, personal, lui Plahotniuc privind crearea unei coaliții de guvernare PDM - PSRM. Interesul acestei coaliții prevedea modul de distribuire a funcțiilor de miniștri în cadrul noului Guvern și a funcțiilor de conducere a instituțiilor publice, precum și eliberarea lui Plahotniuc de răspunderea penală pe dosarele pendinte în privința acestuia, care sînt în gestiunea organelor de drept din Federația Rusă, se arată în rechizitoriu.


Procuratura mai anunță dosarul disjuns pe două capete de acuzare în privința lui Igor Dodon a fost transmis conform competenței Curții Supreme de Justiție (CSJ) pentru examinare în fond. Or, potrivit prevederilor art.39 din Codul de procedură penală, CSJ este competentă să judece în primă instanță cauzele penale privind infracțiunile săvîrșite de Președintele Republicii Moldova.

În gestiunea Procuraturii Anticorupție rămîn în investigare, la etapa de urmărire penală alte trei episoade privind învinuirea ex-Președintelui Republicii Moldova, Igor Dodon de săvîrșirea infracțiunilor de îmbogățire ilicită, încălcarea modului de gestionare a mijloacelor financiare ale partidelor politice sau ale fondurilor electorale, dar și de trădare de Patrie.

În privința unor persoane, care au participat la comiterea infracțiunilor și au acționat în complicitate cu Igor Dodon, locul aflării cărora este cunoscut, urmărirea penală continuă, iar despre rezultatele obținute se va comunica în mod separat.

2
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?