X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 4000

Căutarea internațională a lui Plahotniuc: Dodon oferă detalii noi

4 dec. 2019,, 10:42   Politică
4059 2

Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, spune că fostul lider al Partidului Democrat Vlad Plahotniuc încă nu a fost inclus în sistemul de căutare Interpol, chiar dacă autoritățile statului au întreprins toate procedurile necesare.

În context, șeful statului a anunțat că la ședința Consiliului Suprem de Securitate s-a decis adresarea pe cale bilaterală către SUA, Marea Britanie și România, pentru a afla dacă Plahtoniuc se află sau nu în una din aceste țări, transmite NOI.md cu referire la agora.md.

„La 10 octombrie 2019 a fost pornit dosarul privind anunțarea în căutare internațională de către Procuratura Anticorupție și Centrul Național Anticorupție. Pe 17 octombrie 2019, acesta a fost transmist la Ministerul Afacerilor Eexterne, iar pe 18 octombrie cererea de a fi inclus în căutările internaționale a fost transmisă către secretariatul general Interpol. Asta îmnseamnă că, pe intern, toate procedurile au fost asigurate și transmise. Secretariatul general Interpol încă nu l-a inclus pe Plahotniuc în sistemul de căutare. CSS a decis să nu mergem doar pe abordare multilaterală. Am luat decizia să ne adresăm și pe cale bilateral. Organele de anchetă din RM au primit indicații să se adreseze direct către Statele Unite ale Americii, Marea Britanie și România pentru a primi informație despre aflarea sau neaflarea acestei persoane pe teritoriul acestor state”, a declarat Igor Dodon.

Șeful statului a mai adăugat că cele trei țări au fost alese în urma informațiilor apărute în presă.

Ex-președintele Partidului Democrat, Vlad Plahotniuc, a fost anunțat în căutare internațională și interstatală. Prima cauză penală pe numele lui Plahotniuc a fost deschisă în baza unor fapte săvîrșite între 2013-2014. Acesta e bănuit că a creat o schemă pentru a obține bunuri și venituri ilicite.


Cea de-a doua cauză penală de asemenea ține de anii 2013-2014. „Societatea Tukumaan Ltd” a creditat Finpar Invest cu peste 7,2 milioane de dolari, cu destinația SRL Nobil Air și către ABD Asiana Development Ltd. Această companie a efectuat, la rîndul său, transferuri bancare pe numele soției lui Plahotniuc”, a declarat anterior șeful Procuraturii Anticorupție, Viorel Morari.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?