Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3995

Carp: Cred că putem convinge Israelul să îl extrădeze pe Șor la Chișinău

23 dec. 2022,, 13:15   Politică
3805 0

Deputatul PAS Lilian Carp consideră că există șanse ca statul Israel să-l extrădeze pe Ilan Șor autorităților din Republica Moldova.

În cadrul emisiunii "Punctul pe AZi" de la TVR Moldova, parlamentarul a declarat că Ministerul Justiției întreprinde toate acțiunile ca Ilan Șor să fie extrădat sau cel puțin să răspundă în Israel, fiind judecat la Chișinău, transmite Știri.md.

Totodată, Carp a vorbit și despre blocarea conturilor liderului Partidului Șor.

"Desigur că aceste sancțiuni care au fost impuse ele vor începe să lucreze în toată lumea, pe toate averile pe care le au vor fi puse sechestre și conturile vor fi înghețate, nu vor putea face nicio tranzacție economică de niciun fel, chiar dacă el a ieșit așa teatral încercînd să spună că nu are niciun cont. Aici, în Republica Moldova, el oficial nu avea bani, pentru că banii erau furați și băgați prin diferite dividende, hîrtii de valoare și în diferite conturi. Asta nu înseamnă că el o să încerce să recunoască vreodată că i-au fost înghețate conturile.

Așteptările noastre însă sînt altele, sînt ca el să ajungă să răspundă penal în Republica Moldova pentru toate fărădelegile pe care le-a făcut acest escroc, pentru că altfel nu poate fi numit. Noi credem că vom putea convinge autoritățile de la Tel Aviv să-l dea pe mîna justiției, aici, la Chișinău.


(...) Noi nu în zadar am modificat legislația că poate fi judecat și în lipsa lui. Eu din cîte cunosc, Ministerul Justiției ia toate măsurile ca acesta să ajungă în închisorile de la Chișinău pentru că ar fi mai în siguranță, zic eu, și noi am fi mai împăcați sufletește că el răspunde penal exact aici, în Republica Moldova, de unde a furat și va fi o lecție de învățătură pentru toți cei care încearcă să mai întreprindă asemenea acțiuni", a declarat Carp.

Pe de altă parte, Nicolae Negru, editorialistul ziarului "Național", se întreabă de ce procesul de judecată încă continuă, mai bine de cinci ani. Astfel, Negru susține că deocamdată Șor ar ieși învingător în "duelul" cu justiția de la noi.

"Sigur că îl deranjează această decizie, deși spune că nu are conturi și s-ar putea să nu le aibă, fiindcă atunci cînd trezoreria americană a luat această decizie de a-l pedepsi, el s-a gîndit că decizia respectivă va avea repercusiune și în alte state. Și dumnealui, ca om cu pretenții de politician, desigur că nu poate să nu fie afectat. Eu cred în continuare că el s-a pregătit.

Dar pe mine m-ar interesa mai mult ce face justiția noastră de cinci ani și ceva că nu se încheie acest proces. Prima instanță l-a judecat, a doua instanță Curtea de Apel și avem impresia că e un joc de-a mîța și șoarecele și deocamdată Șor iese învingător din acest "duel" cu justiția din Republica Moldova.

(...) Faptul că acest proces nu se încheie este, să zicem așa, o pată sau o subminare a actualei guvernări. Asta demonstrează că justiția noastră nu lucrează în deplină putere", a declarat Negru.

Reamintim că ieri, 22 decembrie, ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco, a confirmat blocarea conturilor lui Ilan Șor. Asta după ce sursele din presa română au anunțat că decizia a fost luată chiar de autoritățile din Israel.

Pe de altă parte, Ilan Șor a spus că nu are conturi deschise în Israel, respectiv autoritățile nici nu au ce să înghețe.

6
3
0
0
16

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?