X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

Care sînt contradicțiile dintre raportul Kroll-2 și datele Procuraturii Anticorupție?

11 iul. 2019,, 17:20   Politică
4478 0

Țîrdea: Procuratura acuză toți oponenții PDM de furtul miliardului

Între raportul Kroll-2 și datele Procuraturii Anticorupție există o serie întreagă de contradicții, iar procuratura a permis manipulări grave pentru a acuza toți oponenții Partidului Democrat de furtul miliardului.

Despre aceasta a declarat deputatul Partidului Socialiștilor, analistul politic Bogdan Țîrdea, transmite Noi.md.

"Puțini oameni au atras atenție, dar există o serie întreagă de contradicții între raportul Kroll 2 și datele Procuraturii Anticorupție. Raportul afirmă că au fost furate 2,9 miliarde de dolari, însă la 8 iulie, Procuratura Anticorupție a emis imediat un comunicat de presă în care a indicat că este vorba, totuși, de 13,34 miliarde lei, adică 600 milioane dolari recalculat la cursul actual! Anume atîția bani au fost scoși din bănci. Cu toate acestea, în momentul furtului, 13 miliarde de lei constituiau aproximativ 1 miliard de dolari, dar nu 600 milioane de dolari, așa cum a prezentat PA și mass-media Partidului Democrat. De ce fac ei acest lucru? Oare pentru a acoperi PDM și a reduce din valoarea daunei? Se pare că, da", a scris el pe pagina sa de pe o rețea socială.

Bogdan Țîrdea a menționat, de asemenea, că raportul Kroll a inclus în ancheta sa perioada cuprinsă între 1 ianuarie 2012 și 31 decembrie 2014, adică perioada de conducere a Alianței pentru integrare europeană. Și Procuratura Anticorupție în comunicatul său de presă vorbește despre perioada 2007 - 2014!


"Dar banii au fost scoși în off-shore în perioada 25-26 noiembrie 2014! Anume atunci a avut loc furtulul propriu-zis al miliardului. Toate celelalte sînt istorii de credite care reprezintă un episod aparte. Mai mult decît atît, dacă e să studiem operațiunile de creditare ale Băncii de Economii, ar trebui să începem cu 1990! Atunci de ce PA a extins ancheta pînă în 2007? De ce nu pînă în 2005, 2001 și așa mai departe? Răspunsul este la suprafață. Igor Dodon - acum președintele țării - a fost ministru al Economiei în guvernul PCRM din 18 septembrie 2006 pînă pe 11 septembrie 2009. Zinaida Greceanîi - liderul PSRM, în prezent președinte al Parlamentului, a fost prim-ministru în perioada 31 martie 2008 - 14 septembrie 2009. Pentru Partidul Democrat a fost important să-și discrediteze toți oponenții, inclusiv pe cei care primii au anunțat despre furtul miliardului și în momentul furtului erau în opoziție", a spus deputatul PSRM.

El a adus un alt exemplu de manipulare gravă a Procuraturii Anticorupție în favoarea PDM. Astfel, în comunicatul său de presă se afirmă faptul că obiectul investigației PA este emiterea "împrumuturilor negarantate persoanelor juridice care nu au putut rambursa aceste credite, precum și persoanelor juridice, create în mod intenționat pentru a scoate mijloace financiare din cele trei bănci, folosind metoda de creditare”.

"Ați observat diferența? Acordarea creditelor neperformante (fenomen care exista încă din anii 1990) a fost pusă la același nivel cu furtul miliardului, care au fost create special pentru a scoate miliardul din țară. Două crime diferite au fost puse în aceeași grămadă pentru a încurca urmele și, astfel, pentru a da vina pe jumătate de țară. Reiese că dacă luați un credit, dar gajul dvs. astăzi pare neconvingător, atunci sînteți un participant la furtul miliardului! Subliniem din nou. Miliardul a fost furat pe 25-26 noiembrie 2014, cu două zile înainte de alegerile parlamentare. Banii au fost scosi în off-shore. Au furat cele 77 de firme ale lui Șor, ajutate de organele de stat, inclusiv Procuratura Anticorupție!", a spus Bogdan Țîrdea.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?