Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

Care sînt atuurile Moldovei în relațiile cu Rusia? Opinie

23 aug. 2021,, 20:00   Politică
4349 24

Moldova are mai multe probleme cu Rusia, mai multe întrebări și necesități decît Rusia cu Moldova și, într-adevăr, Rusia are o problemă reală în Moldova - 250 de mii de cetățeni cu pașapoarte rusești, care nu pot fi lăsați în voia sorții, și cea a Transnistriei. Acesta este un fel de atu al Moldovei în relațiile cu Rusia, care este interesată de soluționarea pașnică a conflictului transnistrean și dorește ca Transnistria să devină o parte a Moldovei.

Opinia a fost exprimată de cunoscutul jurnalist Valeriu Demidețchi în cadrul emisiunii „Mehanizm deistvia” cu Elena Levițkaia-Pahomova pe postul NTV-Moldova, relatează Noi.md.

El a menționat că Moldova are mai multe probleme cu Rusia, mai multe întrebări, necesități decît Rusia are cu Moldova.

„În primul rînd, este importul de mărfuri moldovenești în Rusia fără taxe. Din păcate, mărfurile noastre cu taxe nu sînt prea solicitate pe piața rusă. În același timp, de exemplu, aceiași grădinari din Kuban optează pentru limitarea importului de mere moldovenești, afirmînd că ar putea da faliment din cauza produselor mai ieftine din Moldova. În plus, Moldova mai devreme a reexportat mere din țările UE, a livrat mere din Polonia etc. Moldova este interesată de exportul fără taxe vamale. În același timp, Rusia va pierde cîteva zeci de milioane de pe urma importului produselor din Moldova fără taxe, dar pentru Rusia acest lucru nu este atît de critic”, a remarcat Valeriu Demidețchi.

Potrivit acestuia, o altă problemă importantă în relațiile cu Rusia este prețul gazului furnizat Moldovei.


„Am avut și anterior relații de piață în domeniul aprovizionării cu gaze. Nu se poate spune că Rusia ne-a dat ceva pe degeaba. Dar putea face unele reduceri. Dodon a reușit să obțină acest lucru. El venea și îl convingea pe Putin să facă unele concesii, prelungind regimul fără taxe pentru livrările de produse moldovenești în Rusia, dar din martie 2021 acesta nu mai este valabil. Producătorii moldoveni sînt interesați să-l extindă. Gazul este, de asemenea, o problemă importantă. Important este noul său preț. O creștere bruscă a prețurilor la gaze poate afecta economia, afectează populația”, a spus jurnalistul.

Solicitat să răspundă la întrebarea, de ce Federația Rusă ar avea acum nevoie de Moldova, el a menționat că Rusia are o problemă în Moldova.

„Este vorba de 250 de mii de cetățeni cu pașapoarte rusești, care nu pot fi lăsați în voia sorții, și există Transnistria. Doar imaginați-vă dacă înainte de alegerile în Duma de Stat sau alte alegeri, autoritățile ruse vor fi acuzate: „Ați cedat totul, începînd cu Iugoslavia și terminînd cu Transnistria”. Adică, argumentul nostru, atuul nostru este Transnistria. Moscova vrea sincer ca Transnistria să devină o parte a Moldovei, dar în același timp să primească garanții că problema niciodată nu va fi rezolvată așa cum a fost în 1992. Acesta este scopul lor”, a subliniat Valeriu Demidețchi.

El a menționat că, potrivit noului concept de politică externă aprobat anterior, Moscova începe să construiască relații oarecum diferite cu țările înconjurătoare.

„Euforia care a apărut atunci cînd se vorbea că toți sînt frați a dispărut. Toate relațiile sînt construite într-un mod nou. Și cred că aceasta este o mișcare foarte corectă, pragmatică. După cum a spus șeful adjunct al administrației prezidențiale din Rusia Dmitri Kozak, „nimeni nu va face daruri, fiecare are propriile interese. Prin urmare, haideți să negociem. Acolo unde interesele coincid ne vom înțelege. Acolo unde interesele nu coincid, ne vom gîndi. Principalul lucru este să nu se facă mișcări bruște. Moscova nu ar dori mișcări bruște din partea Chișinăului, probleme care ar fi fost create pentru Moscova. Nu cred că Moscova astăzi este interesată de o escaladare sau, Doamne ferește, de un război în Transnistria, pentru că va trebui să reacționeze și va fi mai dificil să reacționeze decît a fost în Osetia de Sud, Abhazia sau în alte puncte fierbinți. Acest lucru va duce la o nouă escaladare, iar asta nimănui nu-i trebuie. Conflictul transnistrean poate fi soluționat în mod pașnic”, a spus Valeriu Demidețchi.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?