X 
Transnistria stiri: 1406
Eurovision stiri: 504

Care este termenul-limită de dizolvare a Parlamentului

26 mar. 2019,, 10:20   Politică
3706 0

Dacă Partidul Socialiștilor (PSRM), Partidul Democrat (PDM) și blocul ACUM nu ajung la o înțelegere privind crearea unei majorități parlamentare, președintele Igor Dodon poate să dizolve Parlamentul după data de 20 mai.

Constituția Republicii Moldova prevede că, „în cazul imposibilităţii formării Guvernului sau al blocării procedurii de adoptare a legilor timp de trei luni, preşedintele Republicii Moldova, după consultarea fracţiunilor parlamentare, poate să dizolve Parlamentul”.

De asemenea, șeful statului poate să dizolve Parlamentul, dacă acesta nu a acceptă votul de încredere pentru formarea Guvernului, în termen de 45 de zile de la prima solicitare. Totuși, parlamentul poate fi dizolvat numai după ce a respins de cel puţin două ori solicitările de investitură a Executivului.

De asemenea, Constituția prevede că Parlamentul poate fi dizolvat o singură dată pe an.

Totuși, președintele nu poate să dizolve Parlamentul în ultimele șase luni de mandat, cu excepţia cazului de stare de urgenţă, de asediu sau de război.


Prima ședință a Parlamentului a avut loc pe 21 martie 2019. Aceasta a fost însă amînată pentru o perioadă nedeterminată, din motiv că partidele care au acces în Parlament nu au ajuns la un consens privind crearea unei majorități parlamentare. Președintele Igor Dodon a invitat la discuții despre crearea unei eventuale majorități parlamentare liderii PSRM, PDM și ACUM. Aceștia sînt așteptați la Reședința de Stat în după-amiaza zilei de azi.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?