X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

Care este procedura de extrădare a infractorilor cu cetățenie israeliană

14 dec. 2020,, 14:00   Politică
5293 3

Jacob Kedmi, demnitar israelian, diplomat, expert militar-politic, fost șef al Serviciului secret israelian „Nativ”, a explicat procedura de extrădare a persoanelor cu cetățenie israeliană de către Israel atunci cînd acestea comit infracțiuni în alte țări.

Vorbind în cadrul emisiunii „Mehanizm deistvia s Elenoi Levițkoi-Pakhomovoi” de pe postul de televiziune NTV Moldova, el a menționat că dacă un cetățean israelian a comis o infracțiune în altă țară și există un Acord special între aceste țări, și țara respectivă cere extrădarea sa în cadrul acestui Acord, atunci Israelul îl poate extrăda.

„Dacă o persoană a comis o crimă înainte de a deveni cetățean israelian, atunci trebuie extrădată indiferent dacă are cetățenia israeliană. Adică cetățenia israeliană este eficientă în momentul crimei. Dacă nu a fost inițial cetățean israelian, dar a obținut cetățenia israeliană după comiterea unei infracțiuni, Israelul trebuie să-l extrădeze și îl extrădează. Dar dacă inițial această persoană avea cetățenia israeliană, atunci extrădarea sa se face în funcție de existența unui Acord adecvat între țări și de tipul infracțiunii comise. Toate acestea sînt stipulate în Acord. Și au existat cazuri, cînd au fost extrădați astfel de criminali”, a remarcat Jacob Kedmi.

Potrivit acestuia, deși rareori, au existat cazuri în care autoritățile israeliene au fost de acord să-și extrădeze cetățeanul, dar cu condiția ca după ce a fost condamnat în țara în care a comis crima, să ispășească pedeapsa în Israel.

„Sînt împotriva. Dar aceasta este legea. De exemplu, un traficant de droguri care a fost prins în Thailanda a fost recent eliberat din închisoare. Din fericire, el nu a fost împușcat acolo, dar apoi s-a convenit cu autoritățile israeliene că își va ispăși pedeapsa în Israel. Dacă era în Thailanda, ar fi stat închis într-o închisoare locală, diferită de cea israeliană. Dar aici, conform legilor noastre, el a fost deja eliberat condiționat înainte de termen, iar recent acest traficant de droguri a fost pus în libertate. Legea este legea. Chiar dacă nu-mi place o astfel de lege”, a declarat omul de stat israelian, diplomatul, expertul politico-militar, fostul șef al serviciului secret israelian „Nativ”.


„Cred că un hoț ar trebui să fie în închisoare. Și, în opinia mea, el ar trebui să își ispășească pedeapsa în țara în care a comis crima. Ea a fost bună pentru tine atunci cînd ai comis o crimă acolo, așa că lasă-o să fie bună pentru tine, atît timp cît nu îți vei ispăși pedeapsa acolo sau, în conformitate cu legile țării respective, vei fi returnat creatorului”, a remarcat Yacob Kedmi.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?