X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

Care este cel de-al doilea nume al lui Serghei Iaralov (DOC)

3 feb. 2020,, 13:46   Politică
4742 0

Ex-vicepreședintele Partidului Democrat, Serghei Iaralov, este cea de-a doua persoană care a obținut în mod fraudulos identitate dublă în Republica Moldova, ca și șeful său de partid, Vladimir Plahotniuc.

Numele fals al lui Serghei Iaralov este Serghei Haikin. Centrul de Investigații Jurnalistice a obținut copia ordonanței prin care Serghei Iaralov și Vladimir Plahotniuc sînt cercetați într-un dosar penal, transmite NOI.md cu referire la anticoruptie.md.

Numele lui Serghei Iaralov și al lui Vlad Plahotniuc figurează într-un dosar penal pornit de Procuratura Anticorupție la 29 octombrie 2019, după ce Serviciul de Protecție Internă și Anticorupție al MAI, condus pe atunci de liderul Platformei DA, Andrei Năstase, a prezentat procurorilor mai multe materiale cu privire la dubla identitate a celor doi lideri ai Partidului Democrat, formațiune care s-a aflat la putere în ultimii ani.

În Ordonanța privind începerea urmăririi penale, emisă de procurorul anticorupție Grigore Potoran, se menționează că angajații Agenției Servicii Publice au acționat în complicitate și în interesul unui grup criminal atunci cînd au perfectat acte liderului PD, Vlad Plahotniuc, și lui Serghei Iaralov.

„În procesul de acumulare a materialelor s-a stabilit că angajați ai ASP, acționînd în complicitate cu alte persoane necunoscute în interesul unui grup criminal organizat, au perfectat și eliberat ilegal cetățeanului Iaralov Serghei Valentin, acte de identitate cu numele Haikin Serghei, iar pe numele lui Plahotniuc Vladimri Gheorghe, ilegal au fost perfectate acte cu numele Novac Vladislav Vladimir”, se menționează în Ordonanța de începere a urmăririi penale.


Buletinul și pașaportul pe numele lui Serghei Haikin au fost eliberate la 28 decembrie 2018, fără însă ca titularul actelor de identitate să semneze, actele fiind perfectate în regim de o zi, fără ca să fie achitată taxa de urgență. Ulterior, la 10 iunie 2019, la două zile de la instituirea unei noi coaliții de guvernare la Chișinău și trecerea în opoziție a Partidului Democrat, oficialul PD își schimbă din nou numele, obținînd acte noi cu numele Iaralov. Și de acestă dată, în registrele de eliberare a actelor de identitate lipsesc semnaturile titularului. Mai mult, în Ordonanță se meționează că la dosar lipseau cazierul juridic și certificatul de naștere.

Procurorul a dispus începerea urmăririi penale pentru abuz în serviciu, invocînd articolul 327 din Codul Penal, privind „Folosirea intenționată de către persoana publică a situației de serviciu care a cauzat daune în proporții considerabile intereselor ocrotite de lege ale persoanelor juridice în interesul unui grup criminal organizat”.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?