Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3995

Candu pune punct speculațiilor: Alegerile din 2018 vor fi în baza sistemului mixt

21 mar. 2018,, 16:10   Politică
4230 2

Alegerile parlamentare din 2018 vor fi organizate în baza sistemului electoral mixt, indiferent de criticele aduse de unele voci, relatează Noi.md.

Declarația a fost făcut de preşedintele Parlamentului, Andrian Candu, în cadrul unui briefing de presă desfășurat astăzi.

Precizarea vine drept comentariu al avizului negativ dat de Comisia de la Veneția, care şi-a reiterat opinia expusă anul trecut, potrivit căreia sistemul mixt de vot nu este potrivit pentru actualul context politic din Republica Moldova.

„Pentru toţi cei care mai speculează: în 2018 alegerile vor fi bazate pe sistemul mixt. Vom avea 50% din deputaţi aleşi pe liste de partid, iar 50% - pe circumscripţii, şi punct”, a declarat Andrian Candu.

Mai mult decît atît, președintele Parlamentului a menționat că, puterea și-a asumat reposnabilitatea de a adopta sistemul mixt la fel cum cum în 2014 și-au asumat decizia de ratificare a acordului de asociere, iar asta pentru că în țara noastră nu a existat și nu există un consens politic.

„Este o decizie politică luată, asumată de Parlament, care este unica autoritate să reprezinte cetăţenii la nivel central. Am mai spus-o şi repetăm şi astăzi: de 26 de ani de existenţă a Republicii Moldova, nu a existat consens larg pe niciun subiect. Nu ar fi trebui să facem absolut nimic. Dacă am fi căutat consens, nu ar fi trebuit să ratificăm nici Acordul de asociere”, a adăugat Candu.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?