Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

Candu, împotriva unui proiect de lege propus de Sîrbu

21 iun. 2018,, 12:14   Politică
3013 0

Deși legea tichetelor de masă pentru salariați nu este încă funcțională, deputatul democrat Sergiu Sîrbu a propus să fie stabilite sancțiuni pentru folosirea cu rea-credință a acestora, notează Noi.md.

Sîrbu a prezentat astăzi, în plenul Parlamentului, o inițiativă legislativă care prevede aplicarea unor amenzi ce variază între 500 și 20 de mii de lei, pentru recurgerea la tot felul de escrocherii cu tichetele de masă. El a propus ca sancțiunile să fie aplicate în cazul comercializării contra unei sume de bani a tichetelor de masă sau transmiterea altor persoane; neținerii evidenței tichetelor; punerii în circulație repetată de către operatori a tichetelor; comercializării băuturilor alcoolice din contul tichetelor de masă etc.

Unii parlamentari, inclusiv colegi de partid de-ai lui Sîrbu, s-au arătat însă nedumeriți de această inițiativă, în condițiile în care sistemul tichetelor de masă nu a fost pe deplin puse în aplicare. Andrian Candu s-a interesat cine anume va constata încălcările comise în procesul utilizării tichetelor de masă și cum vor putea fi ele probate.

„De exemplu, salariatul și-a cumpărat pe lîngă produsele alimentare și un săpun cu acel tichet. Cine va fi sancționat în cazul dat: cumpărătorul, vînzătorul și proprietarul magazinului? Cine va constata încălcarea? Sînt de părere că acest proiect este inoportun”, a menționat Candu.

Liderul PCRM a avut o opinie similară la acest subiect. „Încă nu lucrează sistemul, dar noi ieșim deja cu amendamente, propuneri, venim să-i învățăm pe cei care repartizează tichete cum să facă scheme. Nu-i simpatic categoric acest proiect”, a spus Voronin.


„Trebuie respectat principiul proporționalității pedepselor, în caz contrar riscăm prin acest proiect să descurajăm toți operatorii tichetelor de masă, de teama unor sancțiuni exagerate”, a menționat vicespicherul Valeriu Ghilețchi.

Sergiu Sîrbu a dezaprobat argumentele deputaților. În opinia lui, aceste norme sînt necesare pentru asigura eficiența sistemului tichetelor masă și a preveni abuzurile.

„Persoane de rea-credință ar putea să folosească tichetele în interese proprii. Ne-am dori să evităm astfel de situația ca un mecanism să fie ineficient. Altfel, riscăm să punem cruce în genere pe acest mecanism”, a spus Sîrbu.

Legea cu privire la tichetele de masă a fost promulgată în octombrie anul trecut. Potrivit acesteia, angajații pot utiliza tichetele de masă pentru procurarea produselor alimentare în unitățile comerciale partenere, precum supermarketuri, magazine alimentare, cantine, cafenele, restaurante.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?