X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

Candu îl atacă pe Dodon

26 sep. 2018,, 08:21   Politică
3756 11

Silvia Radu şi Nicolae Ciubuc au depus jurămîntele de învestire în funcţiile de miniştri al Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale şi al Agriculturii, Dezvoltării Regionale şi Mediului.

Decretele au fost semnate de șeful Legislativului, Andrian Candu, care exercită temporar interimatul funcției de președinte al țării. Asta după ce Curtea Constituţională l-a suspendat temporar din funcție pe şeful statului.

"Numirea miniştrilor şi depunerea jurămîntului de un preşedinte interimar este regretabil acest fapt, e regretabil ce se întîmplă astăzi. Nimeni nu este mai presus de lege şi toţi trebuie să respectăm Constituţia. În cazul în care preşedintele Igor Dodon a decis că nu respectă legea, sînt mecanisme care va impune respecatrea ei, mă refer la împuternicirile care sînt date preşedintelui ţării de către Constituţia Republicii Moldova. Regret această atitudine pentru că fiecare instituţie, fiecare oficial şi demnitar în stat trebuie să respecte legea şi să-şi desfăşoare activitatea în baza competenţelor. E deja a patra oară cînd se exercită funcţia unui preşedinte prin interimat şi îmi pun întrebarea dacă mai avem nevoie de instituţia Preşedinţiei în situaţia în care Parlamentul şi Guvernul îşi desfăşoară activitatea. Poate nu mai este nevoie să cheltuim bani pe Preşedinţie. Regret că preşedintele Igor Dodon nu a înţeles că nu are un cuvînt de spus în baza legii cînd este vorba despre desemnarea unui ministru şi nu are dreptul să intervină în alegerea premierului, deoarece nu şi-a asumat această guvernare şi nu duce nicio responsabilitate pentru eşecurile sau succesele acetui Guvern. Preşedintele nu trebuie să fie un jucător politic", a menţionat Andrian Candu.

Magistrații Curții Constituționale l-au suspendat din funcție pe președintele Igor Dodon în cazul desemnării noilor membri ai Guvernului, după ce acesta a refuzat deliberat executarea obligațiilor stipulate de Constituție, respingînd de două ori candidaturile propuse de Prim-ministru.

Curtea Constituțională a constatat, luni, la cererea unui grup de deputați, circumstanțele ce justifică instituirea interimatului funcției de președinte al Republicii Moldova pentru asigurarea exercitării atribuţiilor constituţionale în scopul numirii candidaţilor propuşi de Prim-ministrul Republicii Moldova pentru funcţiile de ministru al Agriculturii, Dezvoltării Regionale şi Mediului şi cea de ministru al Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale şi intrării acestora în exercitarea mandatului.


0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?