Candu: Foarte curînd ne vom conecta la sistemul occidental de energie electrică

Candu: Foarte curînd ne vom conecta la sistemul occidental de energie electrică

Președintele Parlamentului, Andrian Candu, susține că în viitorul apropiat Republica Moldova se va rupe de sistemul de energie electrică din Est și se va conecta la cel occidental, informează Noi.md.


Potrivit lui, există deja semnale că lucrurile se mișcă înainte cu acest obiectiv. „Avem un proiect cu România, care acum deja se finalizează la nivel tehnic și de studiu de fezabilitate. Dar există o deschidere și din partea Ucrainei ca, împreună cu Republica Moldova, să dezvoltăm sistemul energetic pe energie electrică și să ne conectăm la Europa. E un proiect despre care se discută deja de cinci ani, dar abia anul acesta ucrainenii au început cu o viteză rapidă, la nivel de studii de fezabilitate, de proiectare a stațiilor care urmează a fi instalate la frontiera cu UE. Respectiv, dacă se vor mișca ei și noi cu România, am putea într-un timp apropiat să fim rupți de Est și să fim conectați la sistemul occidental de energie electrică”, a declarat Candu în cadrul unei emisiuni la Prime.


În partea ce ține de furnizarea gazelor naturale, spicherul a menționat că la acest capitol sînt încă multe de făcut. Potrivit lui, spre deosebire de Ucraina, care a progresat pe această dimensiune, Moldova încă nu a reușit să interconecteze sistemele de transport a gazelor naturale a Republicii Moldova și României.


„În ceea ce ține de furnizarea gazelor naturale, Ucraina și-a rezolvat o mare parte dintre probleme, deoarece există un gazoduct cu Slovacia și cealaltă parte a Europei și ei reușesc să achiziționeze dacă este nevoie. În cazul nostru e mai grav, deoarece gazoductul Iași-Ungheni încă nu este funcțional, dar noi sperăm foarte mult că, odată cu intrarea "Transga"-ului și cu angajamentele clare din partea României, se va reuși, pînă la sfîrșitul anului sau începutul anului viitor, deja să fie construit”, a adăugat Candu.


 


Urmărește-ne pe Odnoklassniki, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load