X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 4001

Candu, despre protestele opoziției: „Există, totuși, un efect”

8 aug. 2018,, 15:01   Politică
2597 1

Spicherul Andrian Candu consideră că opoziția are dreptul să protesteze și să-și exprime nemulțumirea vizavi de anumite subiecte și spune că acestea nu trebuie să degenereze în violențe, așa cum s-a întîmplat în aprilie 2009.

„Eu cred că există, totuși, un efect al acestor proteste, chiar dacă unii se așteptau ca lucrurile să degenereze în acțiuni care ar răsturna o guvernare sau alta. Nu cred că e cazul ca prin proteste să vină schimbarea. Dar este cazul ca guvernarea să simtă presiunea, să fie criticată, să asculte și să audă lucrurile revendicate de protestatari. De asemenea, guvernarea trebuie să găsească soluții”, a declarat Andrian Candu, în cadrul unei emisiuni de la „Radio Moldova”.

Totuși, oficialul spune că protestele nu trebuie să provoace vărsări de sînge sau „răsturnări precum cele din aprilie 2009”. „Atunci am ajuns să avem și victime și clădiri guvernamentale devastate. Ați văzut cît de greu au fost restabilite aceste clădiri”, a adăugat acesta.

Referindu-se la invalidarea alegerilor din Chișinău, fapt care a provocat un val de proteste în R. Moldova, dar și la nivel internațional, Andrian Candu a reiterat faptul că a fost „o decizie neașteptată”, iar guvernarea a avut cel mai mult de suferit.

„Comisia juridică din Parlament a fost împuternicită să examineze, să investigheze tot ce e legat de alegerile din Chișinău. La mijlocul lunii septembrie va fi prezentat un raport, care va conține anumite constatări și recomandări. Poate fi vorba de modificarea legislației, poate fi vorba de interpretarea legislației… Acum comisia colectează informații, vor fi audieri parlamentare. Vom vedea concluziile comisiei”, a explicat oficialul.


Sursa citată a mai adăugat că decizia instanței privind invalidarea alegerilor din Chișinău a provocat și suspendarea acordării primei tranșe din suportul macrofinanciar de 100 de milioane de euro din partea UE. „Noi am îndeplinit primele zece condiționalități pentru ca să fie acordată prima tranșă. sîntem aproape de îndeplinirea condițiilor și pentru a doua tranșă de asistență macrofinanciară din partea UE. Vom invita o misiune de evaluare de la Bruxelles care să aprecieze toate succesele și insuccesele R. Moldova pentru a adopta o nouă decizie în ceea ce ține de asistența macrofinanciară. Ar putea să vină să evalueze și pentru a doua tranșă de asistență, noi sîntem foarte aproape de momentul cînd vom îndeplini condițiile și pentru a doua tranșă”, a adăugat Andrian Candu.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?