X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 4000

Candu, despre alegerea într-un singur tur pe circumscripții uninominale

1 aug. 2018,, 16:01   Politică
3056 0

Președintele Parlamentului, Andrian Candu, susține că votul pe circumscripții va avea loc într-un singur tur și acest fapt nu se va schimba.

Argumentele sale sînt experiența altor țări, dar și "alegerea din dragoste", a spus oficialului.

„Cînd vorbim despre circumscripții uninominale nu este o invenție a moldovenilor și a Parlamentului R. Moldova. Acolo unde există tradițional alegeri prin circumscripții uninominale SUA, Marea Britanie, Franța Germania .. există un singur tur. Nu sînt mai multe tururi. În Parlamentul R. Moldova atunci cînd au fost organizate audieri și consultări, atunci cînd s-a examinat în general sistemul mixt, am impresia că vreo două ședințe s-a concentrat pe discuții despre primul tur sau două tururi. Și îmi aduc aminte cineva s-a exprimat că alegerea în primul tur este alegerea din dragoste, iar alegerile în două tururi este alegere de interes. Noi vrem să mergem pe dragoste, dar nu pe interese. Respectiv voința primară a alegătorului și a cetățeanului trebuie să prevaleze față de vot de conjuctură și de interes. Statele care tradițional au sistemul pe circumscripții uninominale au alegeri dintr-un singur tur”, a declarat Candu.

Acesta a vorbit și despre inițiativa PLDM care prevede modificarea sistemului electoral mixt prin introducerea și celui de-al doilea tur de scrutin în cadrul circumscripțiilor uninominale. Candu spune că schimbări esențiale la Codul Electoral nu se fac decît cu un an înaintea alegerilor. „Pînă la 24 februarie 2019 avem luni numărate, am impresia că mai puțin de jumătate de an. Nu putem face schimbări de genul ăsta în Codul electoral”, a spus Președintele Parlamentului.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?