X 
Transnistria stiri: 1352
Eurovision stiri: 497

Candidații pro-occidentali din Moldova se deosebesc prin faptul că sînt orbiți politic

15 oct. 2020,, 18:30   Politică
21036 9

Candidații pro-occidentali din Moldova se deosebesc prin orbire politică absolută, și în loc să răspundă la întrebările vitale ale alegătorilor, le povestesc despre "calea spre Europa", care a dus deja țara în impas, iar nimeni nu așteaptă Moldova în Uniunea Europeană și nu-i va rezolva în locul ei toate problemele economice și sociale.

Dar dacă vom înlătura din programele candidaților pro-occidentali teza privind integrarea europeană ca fiind absolut nefondate, atunci în aceste programe nu va rămîne nimic și va exista un gol.
Despre aceasta scrie portalul enews, menționînd că sondajele sociologice de la Chișinău sînt credibile foarte rar, mai ales în partea ce ține de prognozele electorale, deoarece cifrele din diferite sondaje uneori diferă foarte mult - depinde pe care dintre politicieni simpatizează o firmă sociologică sau alta.
Însă sondajele se aseamănă într-un singur lucru - în evaluarea a ceea ce-i îngrijorează pe cetățenii Moldovei, care sînt problemele lor principale. Judecînd după ultimele cercetări publicate înainte de alegerile prezidențiale din RM, principalele probleme au rămas aceleași. În capul listei celor mai actuale probleme se află șomajul și veniturile mici.
De exemplu, potrivit unui sondaj sociologic elaborat în luna august de către Institutul Republican Internațional al SUA (IRI), cel mai mult îi îngrijorează pe cetățenii moldoveni șomajul — 32%. Mai degrabă, lipsa locurilor de muncă bine plătite. Pe locul doi — salariu mic (23%). Dar instabilitatea politică și problemele vieții politice le consideră cele mai importante doar 9% dintre respondenți.
La orice întrebare despre situația economică deplorabilă sau despre sărăcia pensionarilor moldoveni, candidații "proeuropeni" au doar un singur răspuns — "mergem în Europa, Europa ne va ajuta". Sau, ca o opțiune - "iată să ne vom uni cu România și imediat vom trăi mai bine". Și aproape întotdeauna accentul se pune pe necesitatea unei rupturi decisive cu Rusia – pentru aste ei folosesc metodici despre "războiul hibrid", "mîna Moscovei", și mai departe, pe întreaga listă cu țările din Europa de Est și spațiul post-sovietic.
În programul electoral al Maiei Sandu, care este considerat principalul candidat "pro-occidental" și se va lupta cu actualul președinte Igor Dodon, nu veți găsi nici un aspect economic, nici măcar propuneri despre cărei ramuri a economiei trebuie acordată prioritate.
Nu există în acest text nici răspunsuri la ce să facă tinerii care nu pot găsi un loc de muncă decent în patria lor. Nu se văd nici reflecții cu privire la starea precară a pensionarilor. Nu se spune nimic despre problemele fermierilor, nici despre cum poate fi ridicat în Moldova nivelul industriei și agriculturii.
În schimb, există o demonstrație a încrederii că Moldova "nu se va abate din calea europeană" și povești emoționante despre "oameni buni" pentru care "a sosit timpul". Și promisiunile de a se clarifica cu corupția (deși problema corupției îngrijorează doar 17% dintre respondenți) și îndemnurile emoționale de a "alege cu inima".
Nu este clar de ce se crede că cetățenii moldoveni sînt cei mai preocupați de ratingurile unei sau altei persoane politice sau de șansele partidelor de a accede în parlament. Va fi corect să spunem că această abordare este pur și simplu ridicolă. Pe oameni îi îngrijorează sărăcia și lipsa unui loc de muncă decent, dar în loc de răspunsuri, ei sînt hrăniți cu palavrageală politică la televizor și cu discutarea faptului ce politician a pierdut în clasament și care a acumulat mai multe puncte și care dintre ei se consideră "om bun". A fi om bun nu este o profesie. Iar alegătorii ar dori să vadă în politicieni în primul rînd profesioniști în administrarea statului.
Anume de un astfel de profesionalism nu a dat dovadă nici Maia Sandu în funcția de prim-ministru, nici colegul ei, iar acum concurentul și aproape dușmanul ei, Andrei Năstase - în funcția de ministru al Afacerilor Interne.
Această "orbire politică" și nedorință de a asculta nevoile alegătorilor uneori pur și simplu surprinde politicienii autohtoni. Nu e de mirare că prezența la vot în Moldova nu a fost niciodată înaltă. Iar rata celor indeciși, cu doar o lună înainte de începerea campaniei electorale, mereu cade pînă la 25% dintre alegători.
"Dar mai există o nuanță. Îndemnul de "integrare în Europa", ca o soluție la toate problemele economice și sociale, se ciocnește de un fapt simplu - nimeni nu așteaptă Moldova în Uniunea Europeană. Semnarea Acordului de asociere cu UE a dus țara într-un impas, ca un vagon desprins pe calea de rezervă. Ce să facă cu acest vagon, nu știe nici Bruxelles, nici Washingtonul – poate doar să fie folosit ca statistician în confruntarea cu Rusia.
Și dacă e să scoatem din programele candidaților pro-occidentali teza de integrare europeană ca fiind absolut nefondată, atunci în aceste programe nu va rămîne nimic. Doar un gol", se menționează în publicația eNews.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre inițiativa președintelui Franței, Emmanuel Macron, de a deschide în următoarele luni o misiune permanentă de apărare la Chișinău?