Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

Burciu: „Probațiunea trebuie să pună mai mult accent pe sporirea calității programelor de intervenție”

3 iun. 2022,, 07:56   Politică
2507 0

Secretara de stat a Ministerului Justiției, Nadejda Burciu, a participat la conferința națională „Probațiunea în Republica Moldova: evoluție, realități, perspective”.

În cadrul evenimentului, s-a discutat despre bunele practici și provocările din sistemul național de probațiune, dar și despre posibilitatea unei colaborări dintre serviciile de probațiune din Republica Moldova și România.

În mesajul de deschidere a evenimentului, Nadejda Burciu a vorbit despre reușitele înregistrate de serviciul de probațiune, începînd cu anul 2008, cînd a intrat în vigoare Legea cu privire la probațiune, și pînă în prezent. „Probațiunea a evoluat și a înregistrat mai multe rezultate, dar sînt și aspecte la care mai trebuie de lucrat, cum ar fi sporirea calității serviciilor prestate. Pentru a ști nivelul de la care pornim, eficiența și impactul, programelor probaționale trebuie evaluate prin instrumente standardizate, validate științific. Este necesară debirocratizarea proceselor, astfel încît consilierii să comunice și să lucreze mai mult cu condamnații. Mai mult, comunicarea trebuie orientată spre istorii de succes, istorii de viață ale unor condamnați, viața cărora a fost schimbată datorită probațiunii”, a spus secretara de stat.

În cadrul conferinței au fost abordate și subiecte ce țin de asistența și consilierea acordate subiecților în cadrul probațiunii presentințiale, importanța acțiunilor de probațiune juvenilă realizate de consilierii de probațiune, programele probaționale aplicate persoanelor liberate de răspundere și pedeapsă penală, monitorizarea electronică, resocializarea subiecților probațiunii prin prisma probațiunii penitenciare și probațiunii post penitenciare etc.

La eveniment au participat reprezentanți ai serviciului probațiunii din Republica Moldova și din România, reprezentanți ai Asociației pentru Justiție Penală Participativă și ai Oficiului Ambasadei Regatului Țărilor de Jos în Republica Moldova.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?