Transnistria stiri: 1422
Eurovision stiri: 505
Preşedintele stiri: 3994

Bruxelles-ul privește spre Republica Moldova cu un optimism moderat

29 sep. 2021,, 07:35   Politică
2037 1

Experiența furtului miliardului după ce Republica Moldova a fost declarată povestea de succes a Parteneriatului Estic, îi determină pe oficialii europeni să privească spre țara noastră cu un optimism moderat.

Asistența financiară europeană a fost deblocată, iar banii vor fi acordați doar condiționat, în funcție de reformele pe care vom reuși să le implementăm. Sunt opiniile comentatorilor politici exprimate în timpul unei emisiuni TV. Potrivit acestora, actuala guvernare excelează pe domeniul politicii externe, însă mai puține rezultate sînt livrate pe domeniul economic și social, notează IPN.

Potrivit comentatorilor politici, prima vizită a premierului Gavrilița la Bruxelles, prin multitudinea de întrevederi avute, demonstrează că Uniunea Europeană privește Republica Moldova drept un partener credibil, capabil să transforme promisiunile electorale în realitate. Totuși, potrivit experților, pentru a beneficia de fondurile europene, guvernarea va trebui să respecte condiționalități stricte.

„Au mai fost astfel de vizite la Bruxelles, dar acum contextul este unul diferit, la cîrma Republicii Moldova avem un partid proeuropean, un partid construit pînă la această etapă, pe principiul integrității, transparenței, care își dorește să reformeze Republica Moldova. Au fost stabilite 4 priorități, reforma justiției și combaterea corupției, pandemia, redresarea economică și consolidarea instituțională. Republica Moldova va primi suport pentru aceste priorități, dar ajutorul este condiționat. Simplu vorbind, venirea banilor europeni va depinde de modul în care vor fi realizate reformele în interiorul țării. Pentru că povești de succes am mai avut, acum Bruxelles-ul privește Republica Moldova cu un optimism moderat, realist”, a spus comentatorul politic Ion Tăbîrță în cadrul emisiunii „Punctul pe Azi” de la TVR Moldova.

Potrivit jurnalistului Anatolie Golea, încrederea de care se bucură Republica Moldova pe plan extern este cel mai mare atu al actualei guvernări. Potrivit lui, potențialul acestei deschideri internaționale trebuie valorificat, în beneficiul cetățenilor.


„Este o vizită plină de simbolism. Deocamdată, nu putem vorbi de rezultate palpabile ale noii guvernări de domeniul economiei, social, deși se așteaptă de la 1 octombrie majorarea pensiilor și a plăților sociale, oricum primele rezultate și cele mai evidente sînt pe domeniul politicii externe. Asistăm la relansarea relațiilor pe dimensiunea Chișinău-Bruxelles. La Chișinău vine și președintele Germaniei, o țară foarte importantă, ulterior vine președintele Sloveniei, o altă vizită importantă, pentru că Slovenia va prelua președinția Uniunii Europene din 2022”, a spus jurnalistul Anatolie Golea.

Astăzi, în Republica Moldova se află președintele Republicii Federale Germania, Frank-Walter Steinmeier. Oficialul va fi întîmpinat la Președinție cu onoruri militare, ulterior președintele Maia Sandu împreună cu omologul său german vor susține declarații pentru presă, vor depune flori la Monumentul lui Ștefan cel Mare și Sfînt și vor participa la inaugurarea forului de afaceri moldo-german. Mîine cei doi șefi de stat vor planta arbori la Grădina Botanică din Chișinău. De asemenea, în perioada 1-2 octombrie la Chișinău este așteptat președintele Sloveniei, Borut Pahor.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?