Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3994

Boțan: „Arhitectura proiectului Comunității Politice Europene este încă neclară”

8 oct. 2022,, 13:00   Politică
2322 0

Arhitectura proiectului Comunităţii Politice Europene este încă neclară, dar nu este o alternativă la Uniunea Europeană.

Această opinie a fost exprimată de politologul Igor Boțan în cadrul programului „TEMA cu Lyudmila Belchenkova”, comentînd Comunitatea Politică Europeană, al cărei prim summit a avut loc zilele acestea la Praga.

„Acest proiect poate fi valoros, dar nu sînt sigur că va fi așa, pentru că trebuie să recunoaștem lucrul evident - securitatea regională în Europa este subminată și nu știu dacă este posibil să revenim la instituțiile și standardele pe care în avea fundamentul această securitate” , - a spus Igor Boțan, transmite a-tv.md.

Potrivit politologului, arhitectura acestui proiect, propusă anterior de președintele francez Emmanuel Macron, este încă neclară.

„Inițiativa Macron, o privesc deocamdată ca pe o alternativă paliativă. Dar numai în conversațiile care au loc în aceste zile și care vor continua, se va putea bîjbîi fie o nouă arhitectură, fie un format în care s-ar discuta astfel de probleme de securitate. Pentru că, din păcate, trăim pe un butoi de pulbere”, a adăugat Igor Boțan.


Totodată, politologul a remarcat că nu împărtășește opinia experților care spun că Comunitatea Politică Europeană este o alternativă la Uniunea Europeană.

„Uniunea Europeană este standarde, instituții și economie, în primul rînd. Ceea ce se discută la forumul de la Praga este securitate. Nu am o idee clară despre ce ar putea duce în cele din urmă, deoarece la acest summit participă Marea Britanie, care a părăsit UE, Turcia și țările din Caucazul de Sud. Și este interesant. Aceste regiuni au interese diferite, dar problema securității este o problemă comună și trebuie rezolvată cumva. Și avem nevoie de o poziție coordonată în raport cu Rusia și conflictul din Ucraina”, a rezumat Igor Boțan.

Reamintim că în perioada 6-7 octombrie a avut loc la Praga primul summit al Comunităţii Politice Europene. La ea a participat președintele Republicii Moldova, Maia Sandu. Totodată, șeful statului a anunțat că următorul summit CPE va avea loc la Chișinău în primăvara anului viitor.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?