Transnistria stiri: 1422
Eurovision stiri: 505
Preşedintele stiri: 3994

Borșevici: Limba moldovenească nu este un subiect de discuție

5 noi. 2021,, 16:37 (reactualizat 6 noi. 2021,, 20:56)   Politică
7972 13

România cere Ucrainei să recunoască oficial că nu există limba moldovenească. Această solicitare a fost exprimată de Dan Neculescu, secretar de stat al Ministerului Afacerilor Externe de la București. El a declarat acest lucru în timpul unei întîlniri cu șeful adjunct al Biroului președintelui Ucrainei Igor Iovka.

Diplomatul Victor Borșevici a comentat această declarație pentru Noi.md:

„Acest recurs este mai mult decît ciudat din multe puncte de vedere. În primul rînd, sintagma „limba moldovenească” este fixată în Constituția noastră și acceptată în toate țările lumii și organizațiile internaționale care au relații cu Moldova.

În al doilea rînd, limba moldovenească nu este un subiect de discuție, întrucît este o realitate istorică veche de secole, și nu rodul unor discuții abstracte.

În al treilea rînd, intervențiile diplomatice ale Ministerului Afacerilor Externe al României, care știe mai bine decît alții că limba noastră este înregistrată oficial în Uniunea Europeană, arată mai mult decît ciudate.


Pot să-l sfătuiesc pe colegul meu diplomat să-și orienteze energia violentă pentru a rezolva problema delimitării oficiale a granițelor dintre țările noastre.
Este limpede ca lumina zilei că nerecunoașterea granițelor noastre și a limbii noastre sînt verigi din același lanț.

Reamintim că informații ample despre Etnogeneza moldovenilor, Limba moldovenească, Dicționarul rus-moldo∕român, Apartenența la Națiune, Contribuția moldovenilor la crearea României, Rolul culturii moldovenești la crearea culturii României, De ce nu sîntem români?; Personalităţi marcante ale Moldovei etc. pot fi vizualizate la compartimentul «NOI, MOLDOVENII» a proiectului moldovenii.md.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?