Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3999

Borșevici: Întrevederea dintre Kozak și Sandu va fi una promițătoare

10 aug. 2021,, 15:49   Politică
4920 9

Se cunoaște deja că șeful adjunct al administrației prezidențiale a Federației Ruse, Dmitri Kozak, va vizita Moldova pe 11 august și va purta discuții cu conducerea Republicii Moldova. Despre efectele acestei întîlniri a vorbit în cadrul unui interviu oferit portalului noi.md profesorul și diplomatul Victor Borșevici.

„Să ne clarificăm mai întîi ce se întîmplă. Nu degeaba Biden a apelat la Putin. SUA sînt interesate ca Rusia să nu devină un aliat puternic al Chinei, așa că Biden și consilierii săi înțeleg că deși Trump a fost înlăturat, obiectivele rămîn neatinse. Biden și Putin au decis că, în pofida faptului că Republica Moldova este sub controlul SUA, pentru Rusia, țara noastră reprezintă calea către Balcani, așa că Maia Sandu a obținut aprobarea acestei întîlniri”, a spus Borșevici.

Potrivit diplomatului, autoritățile noastre ar trebui să mizeze pe o discuție despre problemele moldovenești și o căutare a soluției lor în cadrul acestei vizite:

„Moldova are de fapt o mulțime de probleme acum. Cele mai importante trei subiecte care ar trebui discutate de Dmitri Kozak cu conducerea moldovenească sînt problema Transnistriei, a migranților și a pieței de desfacere. În orice caz, în prezent Rusia rămîne principala piață de desfacere a produselor moldovenești. În ceea ce privește migranții - aș dori regimuri și condiții mai simplificate pentru șederea în Federația Rusă pentru cetățenii noștri”.

Borșevici a mai menționat că, din punct de vedere al unui cetățean obișnuit al republicii noastre, aceasta va fi o întîlnire promițătoare: „Avem nevoie de diplomație cu vecinii noștri, mai ales atunci cînd în lume au escaladat conflictele militare, deoarece sîntem conectați nu numai din punct de vedere economic, dar și istoric și cultural. Apropo, se simte deja o înviorare din partea zborurilor rusești spre Chișinău”.


De asemenea, diplomatul moldovean estimează dacă participarea Moldovei la unele proiecte neprietenoase cu Rusia va putea influența formarea relațiilor moldo-ruse:

„Cred că nu. Uniunea Europeană însăși se află sub controlul Washingtonului. Europa nu este departe de Moldova și acest lucru poate fi văzut cu ochiul liber. Fiecare acționează în propriile interese, dar nu este benefic pentru nimeni să fie „presat”, mai ales că americanii nu sînt interesați ca Maia Sandu să aibă probleme ”.

Victor Borșevici crede că Moldova are toate premisele pentru dezvoltarea relațiilor bilaterale pragmatice și reciproc avantajoase cu Rusia.

„Țara va putea obține legături benefice din punct de vedere economic nu numai cu Occidentul, ci și cu Estul. Maia Sandu însăși a vorbit despre asta mai devreme. Rușii sînt interesați de Balcani, iar pentru Moldova, relațiile economice sînt foarte importante - la fel și gazul furnizat de Rusia”.

0
0
0
0
1

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?