X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3994

Borșevici: "Eforturile APCE nu sînt îndreptate spre stabilizarea situației tensionate din Moldova"

16 mar. 2022,, 12:14   Politică
3980 0

"Recenta examinare a APCE a amendamentului privind recunoașterea Transnistriei drept zonă de ocupație rusă ridică o serie de întrebări neclare", a comentat profesorul și diplomatul Victor Borșevici recentul amendament votat de Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei privind recunoașterea "unei părți a Moldovei ca fiind ocupată de Rusia".

"În primul rînd, nu este clar care este motivul tăcerii de 30 de ani asupra problemei transnistrene în această formulare? Răspunsul sugerează că acest lucru nu pare altceva decît o răzbunare pe Rusia din cauza că a oprit finanțarea oficialilor acestei organizații internaționale.

În al doilea rînd, este absolut neclar de ce acest amendament a fost adoptat într-un moment de maximă escaladare a tensiunilor pe continentul european. Oare delegații APCE nu înțeleg că acest lucru duce la o situație explozivă menită să împiedice procesul de soluționare pașnică a problemei transnistrene?!

Aș dori să menționez că poziția bine coordonată a membrilor delegației noastre, Adela Răileanu și Mihai Popșoi, este foarte respectată. Reprezentantul PSRM a declarat că "nu trebuie să alimentăm focul", iar reprezentantul PAS a atras atenția asupra faptului că nu există o altă cale decît diplomația.

Aș dori să atrag atenția membrilor delegației PSRM asupra unei probleme mult mai acute, a tranzitului către UE a peste o sută de mii de refugiați ucraineni blocați în Moldova. În rest, se creează impresia că eforturile APCE nu vizează deloc stabilizarea situației tensionate din regiunea noastră".

13
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?