Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3999

Borșevici: Diplomații nu întotdeauna exprimă opinia popoarelor lor

27 apr. 2021,, 15:00   Politică
3116 1

Diplomații nu întotdeauna exprimă opinia popoarelor lor. Acest lucru a fost declarat de profesorul și diplomatul Victor Borșevici într-un comentariu pentru portalul Noi.md referitor la recenta declarație a purtătorului de cuvînt al Departamentului de Stat SUA, Ned Price, care a calificat tentativa de demitere a dnei Domnica Manole din postul de judecător al Curții Constituționale drept un atac flagrant la adresa normelor democratice și ordinii constituționale a Republicii Moldova.

Potrivit lui Victor Borșevici, „Departamentul de Stat al SUA este, fără îndoială, o structură foarte autoritară și respectată, ale cărei afirmații au o mare pondere în politica internațională.

Cu toate acestea, se pare că noua echipă de diplomați nu a avut încă timp să se adapteze și să se pună la curent. Acest lucru este de înțeles, regiunea Carpato-Balcanică este neobișnuit de complexă în ceea ce privește tradițiile istorice și culturale. Iată ce ne permite să credem că demersul pripit al oficialilor unui departament atît de înalt nu se încadrează în categoria celor mai de succes creații ale diplomației mondiale și internaționale”.

Totodată, el a menționat că standardele SUA s-au format în cadrul unor reforme istorice și culturale complet diferite și, prin urmare, „nu pot servi drept bază pentru concepte universale de etică diplomatică și ritual diplomatic”.

Expertul oferă și un exemplu de ce acest lucru nu poate fi.


„Imaginați-vă pentru o clipă că Ministerul Afacerilor Externe al Republicii Moldova adresează un demers dur în adresa Congresului SUA, subliniind inadmisibilitatea persecuției fostului președinte republican. Este greu de imaginat. Care ar fi răspunsul acestei venerabile organizații? Cu toate acestea, se pare că personalul Departamentului de Stat al SUA a uitat de principiul parității și respectului reciproc între țări, indiferent de mărimea, puterea militară și bogăția acumulată a acestora”, a declarat profesorul.

El a recomandat ca noua echipă de diplomați americani să ia manuale de drept internațional și etica internațională.

„Cu toate acestea, sîntem foarte recunoscători poporului SUA pentru atenția acordată sorții oamenilor din țara noastră. Diplomații nu întotdeauna exprimă opinia popoarelor lor”, a rezumat Borșevici.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?