X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3995

Batrîncea: Statul a suferit pagube de miliarde de dolari

3 iul. 2019,, 12:40   Politică
3159 2

Comisia parlamentară de investigație, care studiază procesele de privatizare și de concesiune desfășurate în perioada anilor 2013-2019, și-a început deja activitatea, însă a stabilit deja că statul a suferit pagube imense din cauza fraudelor și a sistemelor criminale conduse de regimul Plahotniuc.

Despre aceasta au declarat reprezentanții acestei comisii la sfîrșitul şedinţei, precizînd că ei au definitivat lista obiectelor prioritare de investigație.

Potrivit reprezentantului acestei comisii parlamentare de investigație, președintele fracțiunii Partidului Socialiştilor, Vlad Batrîncea, principalul criteriu prin care au fost evaluate procesele de privatizare a întreprinderilor de stat vizate este prejudiciul cauzat societății și bugetului de stat. În acest sens, Batrîncea a afirmat că, la audierile cu privire la Aeroportul Internațional Chișinău, întreprindere de stat, care aducea venituri anuale, va fi chemat suplimentar și deputatul socialist Oleg Lipski, care, în fostul Parlament, a fost implicat în investigarea acestei probleme și deţine date complete cu privire la daunele provocate statului în legătura cu cesionarea sa. O problemă aparte a reprezentat-o privatizarea companiei Air-Moldova, denaţionalizarea căreia a fost numită de Batrîncea drept un act criminal.

- Este bine cunoscut faptul că compania Air Moldova a fost profitabilă. Cu toate acestea, autorii înstrăinării acestei companii au organizat un plan criminal, care a fost realizat în mai multe etape. În primele două etape, această companie a fost adusă în mod artificial, criminal și deliberat într-o stare financiară deprimantă. Contractele de furnizare a serviciilor, precum și achiziționarea a tot ceea ce este necesar pentru funcționarea întreprinderii, au fost efectuate la prețuri duble, triple și inadecvate, a spus el. Potrivit președintelui fracțiunii parlamentare a PSRM, falimentul companiei a avut loc în mod deliberat pentru ca ulterior, atunci cînd Air-Moldova va fi scoasă la vînzare, să-i fie redus prețul. Batrîncea a menționat că o tactică similară a falimentului a fost folosită împotriva ÎS „Tutun-CTC”.

- Persoanele care, pînă recent, au ţinut în captivitate structurile de stat, au vîndut această societate pentru 160 de milioane de lei, ceea ce înseamnă aproximativ 8 milioane de euro. Pentru a înțelege, prețul de piață al acestui tip de întreprinderi pe piața internațională este de aproximativ 1 miliard de euro. Chiar dacă estimăm valoarea „Tutun-CTC” la 800 de milioane de euro, vom înțelege că compania a fost vîndută doar pentru 1% din valoarea sa de piață, a adăugat socialistul.


În același timp, liderul fracțiunii parlamentare a PSRM a subliniat că falimentarea „Tutun-CTC” a avut loc în mod deliberat timp de 10 ani, cînd diferiți reprezentanți ai alianțelor pentru integrare europeană au fost la putere în țară.

- În ultimii ani, diferite guverne, dar, de fapt, același regim, au făcut tot posibilul pentru a se asigura că compania „Tutun-CTC” a fost pregătită pentru acest tip de tranzacție pentru o sumă ridicolă de 160 milioane de lei sau 8 milioane de euro. În același timp, statul a investit recent 90 de milioane de lei în restaurarea „Tutun-CTC”, a menționat el.
În acest sens, Vlad Batrîncea a declarat că, printr-un astfel de calcul, au fost primite doar 3,5 milioane de euro pentru o companie care putea fi vîndută pentru 1 miliard de euro, ținînd cont de investițiile de stat.
Făcînd un bilanţ al celor menţionate, președintele fracțiunii parlamentare a Partidului Socialiştilor a subliniat că activitatea acestei comisii de investigații vizează identificarea încălcărilor în procesul de privatizare și concesiune, determinarea sumei prejudiciului cauzat statului prin aceste procese, precum și identificarea făptașilor și demonstrarea vinovăției lor în fața societății și a statului.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?