Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

Batrîncea: Sîntem o țară deschisă, dar nu acceptăm să fim conduşi din exterior

6 feb. 2020,, 17:30   Politică
2897 3

Ne vom consulta cu experți străini, pentru că avem probleme mari cu personalul, acesta trebuie educat. Vom găsi resurse în țară pentru a reforma sistemul de justiție.

Declaraţia îi aparţine vicepreședintelui Parlamentului, Vlad Batrîncea, şi a fost făcută de acesta în cadrul programului „Întrebarea principală” cu Yulia Fedorova pe NTV, relatează eNews.

- S-a lucrat mult cu Ministerul Justiției. Domnul Nagacevschi este un mare entuziast care se dedică sincer acestei sarcini. A avut loc o mare rundă de negocieri cu Comisia de la Veneția. Proiectul este aprobat de ea.

Proiectul prevede modificări ale Constituției și a altor principii ale aplicării legii, deoarece deseori obținem legi care nu sînt funcționale.

Este absolut greșit că cineva se teme de experții externi. Vor fi cel puțin cinci experți pe care comisia îi va delega pentru a evalua sistemul de justiție și judecătorii. Nu ar trebui să fie un organ politic. Atunci, Maia Sandu şi-a asumat responsabilitatea ca prim-ministru, ocolind parlamentul, și a vrut să numească procurorul general. Și noi trebuia să înghiţim asta fără replică?


Desigur, trăim într-o lume deschisă. Dar nu acceptăm să fim direct conduşi din exterior. Avem probleme mari cu personalul, el trebuie educat, personalul nu cade din cer. Cu toate acestea, vrem să credem că vom găsi resurse în țară pentru a reforma acest sistem.

În sistemul de justiție și nu numai există mulți oameni corupți și este clară imposibilitatea să schimbi lucrurile într-o singură zi. Dar trebuie să creăm un sistem în care deciziile controversate nu vor fi luate împotriva statului RM. Prin intermediul judecătoriilor erau soluţionate chestiuni bancare, patrimoniale împotriva municipiului Chișinău și Republicii Moldova. Semnalele pe care le primim indică faptul că sistemul nu se va mai comporta ca înainte. Dar acest lucru nu poate fi rezolvat doar printr-o ridicare de mîini și un vot în parlament.

Eu personal nu am contactat niciodată cu domnul Stoianoglo. Dar obișnuiesc să evaluez după fapte. Mi-au plăcut foarte mult declarațiile sale, cu care a ieșit public și a vorbit foarte clar despre problemele din procuratură, despre crime, că unii procurori, în loc să apere statul, au luat partea răului și au cîștigat bani murdari.

De aceea, vreau să cred că, prin eforturi comune, lucrurile vor merge, într-o anumită etapă cu blocul ACUM, într-o altă etapă am votat împreună cu democrații. Nu este atît de important cine și cu cine votează în parlament. Oamenii își doresc rezultate, crede Batrîncea.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?