X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

Batrîncea: guvernarea cheltuie milioane din buget pentru ministere noi create, dar nu are bani pentru învățământul superior

1 iul. 2022,, 14:54   Politică
4069 0

Astăzi, Vlad Batrîncea, vicepreședintele Parlamentului, secretarul executiv al PSRM a susținut un briefing în cadrul căruia a expus poziția PSRM cu privire la așa zisa reorganizare a instituțiilor de învățămînt superior și și-a exprimat regretul că majoritatea parlamentară a respins audierile ministrului de resort pe marginea acestui subiect de o importanță majoră pentru societate.

Vlad Batrîncea a menționat caracterul netransparent al reformei universitare care a fost inițiată de către Ministerul Educației și Cercetării fără a fi consultată cu mediul academic, cadrele didactice, specialiștii în domeniu. ”Orice reformă trebuie analizată bine, chibzuită, consultată, astfel ca această să producă un efect pozitiv în domeniul vizat”, a subliniat Batrîncea.

De asemenea, Batrîncea a criticat faptul că guvernarea găsește bani pentru finanțarea ministerelor noi create care costă bugetul public zeci și sute de milioane de lei, dar nu găsește bani pentru învățămîntul superior.

Totodată deputatul PSRM a menționat că unele surse vorbesc despre substratul acestor reforme care ascund planuri în raport cu bunurile imobile ale universităților, spre exemplu în raport cu loturile funciare impresionante și căminele pentru studenți din centrul capitalei ale Universității Agrare, unde se preconizează amplasarea a două agenții de stat, iar anumite loturi funciare prezintă interes mare pentru sectorul privat. Batrîncea a cerut explicații de la guvernare vizavi de acest subiect.

Vlad Batrîncea a solicitat categoric ca într-o țară agrară precum este Republica Moldova să fie păstrată și consolidată Universitatea Agrară din Moldova care are 100 ha de pămînt, blocuri de studii, infrastructură, cămine pentru studenți și pedagogi, bază tehnico-materială, laboratoare și un corp de profesori bine pregătit.


De asemenea deputatul s-a pronunțat împotriva lichidării Universității de Educație Fizică și Sport, creată în 2001-2009, care de asemenea dispune de infrastructura necesară, clădiri, săli de sport.

Potrivit lui Batrîncea, și Universitatea din Taraclia, fondată ca un simbol al prieteniei dintre Moldova și Bulgaria, poate fi păstrată, mai ales că guvernul bulgar și-a manifestat interesul s-o finanțeze.

”Această pretinsă reformă va aduce doar daune, deoarece vom pierde corpul de profesori, vom pierde tineretul nostru și nu se știe ce beneficii economice va avea statul. Iar dacă guvernarea nu poate asigura o gestionare adecvată a domeniului – să plece!”, a concluzionat Batrîncea, adăugînd că socialiștii vor informa opinia publică despre acțiunile întreprinse de guvernare în domeniul dat.

3
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?