X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

Batrîncea despre „furtul secolului”: Dezvăluirea numelor organizatorilor este o chestiune de principiu pentru noi

11 mai. 2022,, 12:00   Politică
9604 0

Fracțiunea BCS a propus Parlamentului, pe baza concluziilor Curții Constituționale, crearea unei comisii de anchetă pentru identificarea celor responsabili de „furtul secolului”.

Detalii

În acest sens au fost prezentate, în cadrul programului „Temă”, pe „Primul în Moldova”, de către deputatul PSRM Vlad Batrîncea, relatează aif.md.

Pe 22 aprilie curent, Curtea Constituțională, în baza unei sesizări din partea socialiștilor, a emis o decizie în care a constatat o serie de încălcări ale Constituției și ale legii în legătură cu garanțiile de stat alocate de guvern pentru trei bănci devalizate și emiterea de miliarde de lei de către Banca Națională.
„Astăzi s-a spus foarte clar despre ce am vorbit în toți acești 8 ani și chiar mai mult. Faptul că s-a încălcat legea, toată acea procedură, planul de furt din sistemul bancar, a avut sprijin politic, acoperire politică... .

Astăzi vorbim despre actorii politici care au luat deciziile. Vorbim de prim-miniștri și miniștri de rînd, vorbim de liderii partidelor politice care au creat majoritatea parlamentară și au împărțit instituțiile puterii. Adică, în acest caz va exista o comisie de anchetă, va fi stabilit rolul politic al liderilor politici...
Dorim să obținem informații despre cine a asigurat votul în parlament, cine a asigurat votul în guvern, ce a făcut sau nu a făcut guvernatorul BNM, cine a stat în spatele cutare sau cutare elaborare și implementare nu numai a deciziilor, ci și a foii de parcurs”, a explicat socialistul.


Batrîncea a adăugat că „este o chestie de principiu să identificăm liderii politici – nu actori, nu executorii, ci organizatorii întregii povești”.

„Este de o importanță principială, după 8-9 ani, să se restabilească dreptatea, pentru ca cetățenii Republicii Moldova să vadă că banii publici care au fost folosiți în secret pentru acoperirea furtului bancar au fost alocați ilegal, la îndrumarea și decizia unor tovarăși cutare și cutare", a adăugat el.

8
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?