Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3996

Batrîncea, despre declarația lui Michalko: "Nu este în spiritul Uniunii Europene"

10 dec. 2020,, 13:10   Politică
6561 5

Ambasadorul Uniunii Europene în Moldova, Peter Michalko, s-a grăbit să facă evaluări politice, dar nu diplomatice a ultimelor decizii din parlamentul țării, ceea ce nu corespunde spiritului UE și este puțin probabil ca această acțiune să fost coordonată cu Bruxelles-ul.

De această părere este vicepreședintele Parlamentului Moldovei, deputatul PSRM Vlad Batrîncea, care a vorbit în cadrul emisiunii "Problema principală" cu Iulia Feodorova la postul de televiziune NTV-Moldova", relatează eNews.

"Dacă Curtea Constituțională încă urmează să-și expună opinia cu privire la aceste legi, atunci ambasadorul UE în Moldova, Peter Michalko, deja a făcut acest lucru. El a spus că este dezamăgit de ultimele decizii din Parlament, adăugînd că Moldova ar putea pierde finanțarea. Textul declarației sale coincidea cuvînt cu cuvînt ce declarația PAS. Acest lucru ne-a pus pe gînduri. Cînd auzim hotărîrea CC și opiniile deputaților este una. Și unii, și alții sînt cetățeni ai Moldovei. Dar cînd ambasadorul unei structuri respectate se grăbește să dea evaluări politice, nu diplomatice, cred că nu este în spiritul UE.

Nu sînt sigur că această acțiune a fost coordonată cu Bruxelles-ul", a menționat Vlad Batrîncea.

El s-a întrebat din ce cauză ambasadorul a făcut astfel de declarații?


"În primul rînd, graba, serviciile diplomatice nu procedează astfel. În al doilea rând, textul coincide cu al Maiei Sandu. În al treilea rînd, Dl Michalko spune că noi avem în Parlament o coaliție. Nu avem. Sperăm că domnul ambasador ne va auzi. Noi am votat bugetele și legile care se încadrează în spiritul normelor europene", a subliniat Vlad Batrîncea.

El consideră că problema este pur politică.

"Misiunea UE a binecuvîntat multe coaliții. Anume atunci a avut loc furtul bancar, Aeroportul și multe alte lucruri. Și să spună că anume acum, după alegerile prezidențiale, a avut loc prăbușirea relațiilor cu UE, mi se pare că acest lucru este subiectiv și foarte greșit", a spus el.

Vlad Batrîncea este convins că finanțarea externă nu depinde de cele trei pachete cu privire la Găgăuzia, coordonate cu OSCE și experții europeni. Iar "Legea privind funcționarea limbilor" se combină foarte mult cu normele, rezoluțiile și convențiile europene.

"Noi l-am sfătui pe Domnul Michailko să se întîlnească cu cea mai mare fracțiune a PSRM, nu cu funcționarii, ci cu oamenii aleși și să discute toate momentele. Să ne arate unde și ce norme sînt încălcate. Dacă să vorbim despre proceduri, ne pare foarte rău că domnul Michalko nu a ascultat prima oră a ședinței Parlamentului. Și nu a văzut comportamentul, departe de standardele europene, al partidelor politice care se bucură de susținerea lor", a menționat vicepreședintele Parlamentului, deputatul PSRM.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?