Transnistria stiri: 1405
Eurovision stiri: 504

Bătrîncea: Declarația adoptată de Forul Legislativ obligă președintele să discute cu Parlamentul

28 mar. 2021,, 13:08   Politică
3569 4

Deputatul PSRM Vlad Bătrîncea a declarat în plenul Palamentului că președintele nu poate mima la nesfîrșit consultările cu fracțiunile parlamentare în vederea numirii unui Guvern.

Potrivit lui, Declarația votată de majoritatea parlamentară privind dezacordul dizolvării Parlamentului, obligă președintele să discute cu deputații și să identifice o soluție, o foaie clară de parcurs care să permită gestionarea crizei și ieșierea din impasul politic.

Discursul integral al deputatului îl vedeți mai jos.

„Au fost majorări de salarii pentru medici, pentru pedagogi, împreună am alocat bani, dar oricum ați continuat să bateți în acest Guvern, ați adus și tractoare necătînd că Guvernul a acordat anul trecut o sumă record pentru agricultori. Da, nu este suficient, dar chiar și în perioada de ciumă s-au făcut multe lucruri pozitive.

Nu! Cum să duci politică fără să găsesști un dușman intern pe care să dai vina pentru incapacitatea ta de a purta un dialog minimal. Am asistat la multe jonglări juridice, la nihilism politic atunci cînd s-a vorbit despre faptul că președintele face parte din sistemul de separație a puterilor în stat. Puterea în stat este Parlamentul, Executivul și sistemul judecătoresc. Președintele are un rol constituțional de a duce un dialog și a identifica sprijinul politic pentru guvern. Există dreptul constituțional, jurisprudența Comisiei de la Veneția, a Curții Constituționale.


A căutat președintele R.Moldova, care a făcut tot posibilul ca Guvernul Chicu să plece, a căutat acest sprijin politic în acest Parlament pentru a numi un guvern? Dle Slusari și alți colegi lideri și grupuri de fracțiuni, cînd ați fost la acele consultări, cineva v-a îndemnat să susțineți un guvern? Ați ieși la presă și ați spus că nu s-a discutat despre un candidat și nu s-a cerut sprijinul și votul politic în Parlament, înseamnă că a fost dorința celui care urma să asigure acest dialog între ramurile puterii sau nu? Evident că nu!

Toată natura dreptului, Constituția spune că atribuția de bază în promovarea unui Guvern aparține Parlamentului, anume Parlamentul este cel care aprobă nu doar candidatul, dar și componența și programul, care oferă sprijin politic, votează legile, inclusiv legea bugetului. Este obligația constituțională a Parlamentului de a investi un guvern și a se asigura că are rezultate.

Președintele într-un stat parlamentar urmează să identifice sprijin politic pentr candidatul lui. Ați vrut un guvern, spune-ți că vreți să fie votat. Ce era cu prestația dnei Gavriliță dacă ea a spus din start că nu cere votul.

Dacă vorbiți de lupta cu epidemia, măsuri anticriză, de ce nu ați propus profesioniștii în componența acestui guvern? Cine v-a zis că Constituția prevede că asta este o „tusovkă” de partid, unde poți aduce tot partidul încoace la tribună. Eu nu mă consider nici pe mine bun de ministru, fiecare este bun pentru ceea la ce este bun. Nu noi mergem cu activul partidul și solicităm nu știu ce. Ieri am încercat să înțelegem colegii - au solicitat ei susținerea în Parlament sau nu? Dînșii s-au încurcat în poziții așa și nu am înțeles. Procedura a fost consumată, deoarece procedura aceasta a fost mimată și asta o cunosc și cei care au participat.

Dar de unde atîta ardoare acum că am vrut să ne asumăm actul guvernării? Este doar o minciună, un fals. Cunoaștem bine că nu s-a dorit să fie asumată această răspundere. Că se înțelege foarte bine ce presupune guvernare în situație de criză, atunci poți știrbi un pic din imagine, din rating, din ambiții, pentru un număr de deputați. E mult mai ușor să dai vina pe Dodon, pe socialiști, să ai un inamic.

Ce este astăzi? Am propus o declarație care, în opinia noastră, este una foarte echilibrată, am zis că ceea ce a făcut dna președintă a fost o mimare de dialog cu Parlamentul. Și am zis că Parlamentul este gata de dialog. Și dacă este dorința sinceră de învesti un Guvern, haideți să o facem, dar cinstit. Nu așa ca să aflăm despre un candidat din presă. Cît de solid arătați voi în această situație și vouă vă pare că mesajele sînt convingătoare? Am fi curioși să vă vedem în fruntea acestui guvern, la ce am ajunge peste 3, 6 luni.

Evident că nu se dorește asumarea acestei răspunderi, nu se dorește înaintarea guvernului. Dacă se doresc anticipate așa și spune-ți că este un show, este un circ, dar nu prezentați programe ambițioase cu promisiuni. Dar iată ne jucăm în învinuiri, ne jucăm cu țara în bunghi, în lipsa unei linii clare.

Astăzi această declarație spune că președintele are obligația să discute cu Parlamentul și să identifice fie un guvern, fie mergem la anticipate cu un guvern anticriză, fie consolidăm acest guvern ca să avem o foaie de parcurs. Vreți în iunie? Chiar o să văd acest lucru, cum o să organizați alegeri în iunie și o să vedem ce rating o să aveți cînd o să aruncați țara în haos și credeți că asta vă este convenabil electoral. Succes!”.

Menționăm că luni, 29 martie, Maia Sandu a anunțat o nouă rundă de consultări cu fracțiunile care au lipsit la negocierile organizate vinerea trecută. Este vorba de PSRM, grupul Pentru Moldova și Partidul Șor.



0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?