Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3994

Batrîncea acuză noua conducere de la Teleradio-Moldova de cenzură: Opoziția e interzisă și cer CA să ia atitudine în acest caz

28 ian. 2022,, 15:25   Politică
3095 1

Deputatul BCS, Vlad Batrîncea, susține că opoziția este interzisă la compania publică „Teleradio Moldova”. „Este un fapt îngrijorător. Rog acest mesaj să fie privit inclusiv drept adresare publică pentru Consiliul Audiovizualului, conducerea Instituției Naționale Compania publică „Teleradio-Moldova”, ONG-urile de media, Ambasadele acreditate la Chișinău”, a scris Batrîncea.

Acesta avertizează că reacțiile opoziției nu se vor limita doar la mesaje publice și că își rezervă dreptul să apere dreptul cetățenilor la informare obiectivă prin orice acțiune legală, transmite Noi.md cu referire la unimedia.info.

După subordonarea politică a Companiei publice „Teleradio-Moldova” majorității PAS din Parlament, pentru opoziție ușile postului de televiziune „M1” au fost închise. Am făcut o analiză succintă a invitaților la emisiunile de la „M1” în lunile decembrie 2021 – ianuarie 2022 și constatarea este tristă. Sunt invitați exclusiv reprezentanții guvernării și experții partizani ai PAS, fără ca în emisie să sune vocea opoziției sau a unor experți, critici la adresa guvernării. În această perioadă la emisiuni nu a fost invitat nici-un reprezentant al opoziției, în schimb au fost prezenți următorii reprezentanți ai guvernării PAS:

La emisiunea “Moldova în direct” - Natalia Gavrilița, prim ministru (30 decembrie). Au fost și două ediții a acestei emisiuni, pe 23 și 28 decembrie, la care au fost invitați experți doar din cei care laudă guvernarea.

Din 20 ianuarie, au fost puse pe post trei “Ediții speciale” la care au fost invitați: Președintele Parlamentului Igor Grosu (20 ianuarie), Marcel Spătaru, ministru al Muncii și Protecției Sociale (25 ianuarie), Ana Revenco, ministru al Afacerilor Interne (26 ianuarie).


În cadrul emisiunii “Bună seara” în calitate de invitați au fost: Andrei Spînu (10 decembrie 2021), Marcel Spătari (17 decembrie 2021), Sergiu Litvinenco, ministru al Justiției (21 ianuarie), la fel cu un șir de experți, care sprijină guvernarea. Pe 22 decembrie 2021 a fost organizată o ediție specială a acestei emisiuni cu participarea Maiei Sandu.

O situație similară este și cu invitații din cadrul principalului buletin de știri al “M 1” – Mesager. Astfel, deputatul PAS Oazu Nantoi a fost invitat în calitate de “expert în problematica transnistreană” (22 decembrie 2021). Iar ceilalți invitați sunt exclusiv analiști pro-guvernamentali, din nou fără o voce alternativă de expertiză.

Așa au înțeles cei de la guvernare “reformarea companiei publice” Teleradio-Moldova? Așa a înțeles noua conducere a Teledio-Moldova că trebuie să arate postul de televiziune plătit din banii cetățenilor? Să fie prezentat doar punctul de vedere al guvernării, al PAS și să nu sune deloc vocea de alternativă a opoziției?”, a scris deputatul pe Facebook.

În context acesta roagă conducerea „Teleradio-Moldova” să asigure echilibrul în informațiile prezentate și în prezența invitaților la emisiuni, să renunțe la blocarea opoziției în cadrul emisiunilor de la “M1”.

La fel, se adresează către ONG-urile media, să vină cu o reacție publică „la acest tablou sinistru, în care este prezentă exclusiv vocea guvernării la emisiunile postului public de televiziune”.

Totodată, cere Consiliul Audiovizualului „să se sesizeze și ia atitudine față de cenzura impusă de noua conducere a Teleradio-Moldova.

„Noi vom fi mereu cu ochii pe audio-vizualul plătit din banii publici și vom reacționa de orice dată va fi necesar”, a scris deputatul.

Spiritele se încing în dealul Schinoasei, după schimbarea conducerii companiei Teleradio-Moldova. Noul președinte, Vlad Țurcanu a adus acuzații dure șefilor de redacții că „s-au compromis în anii din urmă, printr-un servilism dezagreabil față de fostele puteri, că trebuie să facă un pas înapoi și să-i lase pe alții să îndrepte ce au stricat ei”. „Am declanșat o anchetă de serviciu care va stabili cauzele acestor disfuncționalități. Dar încă de pe acum pot să vă spun că, într-un fel sau altul, ne vom dispensa în curând de toți cei care cred că ne pot râde în față, făcându-ne de rușine meseria și colegii”, scrie Țurcanu. „O să aveți ocazia să aflați multe lucruri, care mie personal îmi provoacă greață”, a reacționat, la rândul său, redactorul-șef de la Radio Actualități, Adrian Petcu.

1
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?