Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

Banii prevăzuți pentru copil în sistemul educațional trebuie să fie redirecționați părinților

3 iul. 2020,, 16:30   Societate
1477 0

Ombudsmanul Copilului este rezervată față de ideea redeschiderii grădinițelor în condițiile epidemiologice actuale și își reiterează ideea privind redirecționarea către părinții care au copii de vârstă preșcolară a mijloacelor prevăzute per copil în sistemul educațional pentru ca să poată îngriji de micuți în perioada epidemiei. Despre aceasta se vorbește într-un comunicat emis presei.

”Avocatul Poporului pentru drepturile copilului, Maia Bănărescu, e de părere că redeschiderea instituțiilor preșcolare într-o perioadă de constantă creștere a numărului persoanelor infectate cu virusul COVID-19 poate avea consecințe nefaste pentru sănătatea copiilor și părinților acestora. Peste 800 de copii din Republica Moldova s-au îmbolnăvit din luna martie și până joi, 2 iulie, de COVID-19, Totodată, potrivit Ministerului Sănătății, peste 350 de copii testați pozitiv cu COVID-19 se află în prezent în spitale pentru tratament”, scrie în comunicatul emis presei.

De aceea, în opinia Ombudsmanului Copilului, redeschiderea grădinițelor se poate produce doar în baza deciziei Comisiei Naționale Extraordinare de Sănătate Publică, care să evalueze toate riscurile posibile în contextul situației epidemiologice din țară.

Maia Bănărescu consideră că redeschiderea grădinițelor trebuie să fie precedată de elaborarea unor protocoale care să stabilească pe etape regulile sanitare și să fie urmate de către educatori, copii și părinți pentru evitarea apariției și răspândirii COVID-19 în instituțiile preșcolare.

În vederea redeschiderii grădinițelor pentru o activitate în condiții sigure, UNICEF recomandă ca mediul instituțiilor preșcolare să nu fie asemănător cu cel din spitale.


Totodată, trebuie să existe siguranța ca educatorii și îngrijitorii să poată stabili comportamente și practici de igienă sănătoase în rândul copiilor, inclusiv spălarea mâinilor, acoperirea de tuse și strănut, evitarea atingerii feței, excluderea unor jucării predispuse la acumularea bacteriilor și eventual a virusului, deschiderea frecventă a geamurilor, aflarea mai mult timp în aer liber. Educatorii și îngrijitorii urmează să furnizeze micuților informații despre virus corespunzătoare vârstei acestora, într-un mod convingător explicându-le necesitatea anumitor acțiuni.

Ombudsmanul Copilului susține că, deși au întârziat mult în luarea unei decizii adecvate situației în care s-au pomenit familiile cu copii de vârstă preșcolară, autoritățile se pot reabilita prin adoptarea operativă a unor acțiuni de susținere socială a acestora.

Maia Bănărescu menționează că părinții, disperați din cauza reducerii veniturilor în perioada pandemiei, sunt nevoiți să iasă la proteste și să ceară redeschiderea instituțiilor preșcolare, aceasta soluție fiind văzută ca unica posibilitate de remediere a situației financiare, chiar și cu riscul de contaminare și îmbolnăvire a copiilor cu Coronavirus.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?