X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

Avocatul Poporului, despre hotărîrea CSJ în dosarul privind secțiile de vot în diasporă

23 iun. 2021,, 11:55   Politică
2683 1

Avocatul Poporului salută hotărîrea Curții Supreme de Justiție (CSJ) prin care a fost menținută hotărîrea Curții de Apel Chișinău privind numărul secțiilor de vot deschise în afara țării la alegerile parlamentare anticipate. Comisia Electorală Centrală (CEC) a fost obligată să-și revizuiască hotărîrea prin care a decis să deschidă doar 146 de secții de votare în străinătate, deși Ministerul de Externe a propus 191.

Ombudsmanul consideră că prin implementarea deciziei în cauză va fi asigurat dreptul la vot tuturor cetățenilor, în special celor care se află în afara țării și care și-au manifestat voința de a-și exercita acest drept fundamental. Maia Bănărescu speră că CEC va lua cea mai judicioasă decizie care ar permite realizarea dreptului constituțional la vot al cetățenilor moldoveni aflați peste hotare.

Avocatul Poporului și-a expus poziția în problema dată în concluzia sa depusă în cadrul examinării cauze de către Curtea de Apel Chișinău. Ulterior, Maia Bănărescu a depus o notificare la CSJ în care și-a reiterat argumentele expuse la Curtea de Apel Chișinău. Curtea de Apel Chișinău la pronunțarea hotărîrii din 17 iunie 2021 a ținut cont inclusiv de concluziile Avocatului Poporului depuse în vederea apărării drepturilor, libertăților și intereselor legitime ale persoanelor.

Și în notificarea depusă la CSJ, Avocatul Poporului a menționat că rezultatul ultimelor scrutine electorale a demonstrat ineficiența eforturilor statului în asigurarea condițiilor necesare pentru exercitarea dreptului la vot. Cauza principală a încălcărilor admise este lipsa de acces la organele electorale deschise peste hotarele țîrii, prin numărul insuficient a secțiilor de votare și a buletinelor de vot.

În raportul anual privind situația respectării drepturilor omului în Republica Moldova în 2020, Ombudsmanul a recomandat mărirea numărului de secții de votare deschise în afara țării și a buletinelor de vot pentru asigurarea dreptului la vot a tuturor cetățenilor Republicii Moldova.


Alegerile parlamentare anticipate vor avea loc pe data de 11 iulie. Pentru scrutinul electoral, CEC a înregistrat 23 de concurenți electorali.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?