Transnistria stiri: 1422
Eurovision stiri: 505
Preşedintele stiri: 3994

Avertizorii de integritate vor beneficia de mai multă protecție

27 apr. 2023,, 15:45   Politică
2319 1

Avertizorii de integritate vor beneficia de mai multă protecție. Un PROIECT care prevede acest lucru a fost votat, în prima lectură, de Parlament.

Prin această inițiativă legislativă se urmărește promovarea climatului de integritate și transparență în cadrul entităților publice și private, îmbunătățirea și eficientizarea modalităților de dezvăluire a încălcărilor legii, precum și descurajarea încălcărilor legale.

Proiectul de lege privind avertizorii de integritate a fost elaborat cu scopul de a îmbunătăți mecanismul avertizării despre lipsa de integritate și de a încuraja dezvăluirile de încălcări ale legii prin intermediul canalelor de raportare. Totodată, vor fi instituite măsuri de protecție a avertizorilor de integritate, care vizează prezumția relativă de bună-credință, obligația de a păstra confidențialitatea, prelucrarea datelor cu caracter personal, precum și măsurile cu caracter judiciar.

Astfel, avertizările de integritate vor putea fi comunicate angajatorului, autorităților competente sau vor fi făcute publice. Acestea vor trebui să întrunească anumite condiții, după care vor fi înregistrare într-un Registru. Ulterior, autorii vor fi informați despre soluționarea avertizărilor lor.

Documentul a fost elaborat în contextul asigurării conformității cadrului normativ cu prevederile Directivei Europene a Parlamentului European și a Consiliului privind protecția persoanele care raportează încălcări ale dreptului Uniunii.


Proiectul de lege a fost votat, în prima lectură, de 55 de deputați.

0
0
0
0
3

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?