X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

"Aventura nu va merge": Țîrdea, despre actorii principali și scopul protestului de la Guvern

2 mar. 2020,, 15:30   Politică
3835 2

Deputatul Parlamentului Republicii Moldova din partea Partidului Socialiștilor, politologul Bogdan Țîrdea, în comentariul său de autor a vorbit despre principalii actori și despre scopul protestului de la guvern, transmite Noi.md.

"Ce spuneți, prieteni? A început?

Protestele veteranilor, tentativa de a intra cu forța în clădirea guvernului, îndemnuri de demitere a Guvernului, de arestare a lui Dodon, solicitarea de a scăpa de regimul pro-rus pe care ei îl urăsc!

NewsMaker a scris că combatanții l-au atacat pe jurnalistul lor pentru că vorbea în limba rusă. De asemenea, ei au spart ferestrele și ușile de la Guvern. Există și o fotografie în care protestatarilor li se dă alcool din ambundență.

Totul este aproape ca la 7 aprilie 2009. La început un protest drăguț, apoi pogromuri, apoi anticipate, iar apoi 10 ani de haos al oligarhilor!", a scris Bogdan Țîrdea pe pagina sa de pe rețelele de socializare, aducînd o serie de fapte curioase pentru analiză.


"Judecați și singuri.

1) Protestează unioniștii Chirtoacă, Munteanu, Bilețchi, Costiuc - oamenii lui Plahotniuc. La protest este prezent și reprezentantul formațiunii politice "Partidul Nostru", Ilian Cașu.

2) Strigătul principal l-a ”aruncat” finul lui Plahotniuc, A. Candu: Dodon trebuie să ceară Rusiei să-și retragă trupele!

3) Lozincile, de asemenea, sînt cunoscute: Jos Dodon! Jos Rusia! Nu cedăm! Rusia-afară din Moldova!

4) Arată canalele blocului ACUM și ale lui Plahotniuc: PROTV, TVR, Jurnal TV, TV8. Și, desigur, canalele lui Plahotniuc-Șor: Publica, Canal 2, Televiziunea Centrală!

5) Există motive să presupunem că o parte din oameni sînt veteranii apropiați cîndva de PDM-ul lui Plahotniuc.

Cealaltă parte a oamenilor a fost adusă de Șor. Dar aici trebuie încă de clarificat (se spune că Vasile Sinigur, unul dintre liderii protestului, este omul lui R. Usatîi!)

Un alt lider al revoltelor - Eșanu - este susținut personal de unul dintre ambasadorii europeni, care conduce foarte activ o politică împotriva PSRM și a lui I. Dodon.

Care este scopul, veți întreba?

Totul e simplu.

A). Geopolitică obișnuită. Sarcina pusă din exterior - cu orice preț să provoace alegeri parlamentare anticipate. De dorit pînă în aprilie, adică, pînă la obținerea creditului din Rusia pentru drumuri. Cineva din SUA consideră guvernul I. Chicu drept unul pro-rus, de care trebuie să scape cu orice preț.

Oligarhul Plahotniuc le-a promis protectorilor săi de peste ocean că, în schimbul azilului, el este capabil să distrugă PDM și să atragă majoritatea deputaților în proiectul său PRO-Moldova.

Iată de ce, pe 19 februarie PDM s-a destrămat, iar pe 20 februarie au început imediat protestele!

Pînă la sfîrșitul lunii martie, PRO-Moldova și blocul ACUM intenționează să demită Guvernul Chicu, ceea ce va duce la alegeri anticipate. Le lipsesc doar 10 voturi...

I. Dodon, neavînd o majoritate și guvern, își va slăbi pozițiile, iar Sandu ar putea deveni președinte...

Iar protestele reprezintă un fundal al presiunilor asupra acelor democrați care încă nu au hotărît să treacă de partea oligarhului.

B). Al doilea motiv al protestelor sînt interesele de afaceri ale oligarhiei. Autoritățile s-au ocupat serios de Aeroport. Pe 13 februarie s-au adresat în instanță.

"Ei cred că istoria se repetă. Că vor fi aduși în curînd părtașii blocului ACUM, ai lui Usatîi, Șor, Pro-Moldova.

Vor încercui Guvernul, vor bloca străzile, vor speria cetățenii... și va stabili din nou un regim de marionetă antipopular.

Dar povestea nu se repetă. Și nici aventura lor nu va trece", a subliniat deputatul PSRM.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?