Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 4000

Autoritățile explică necesitatea creării unui nou inspectorat

8 dec. 2021,, 08:15   Politică
3585 5

Ministrul Muncii și Protecției Sociale, Marcel Spatari, explică necesitatea creării Inspectoratului Social de Stat prin faptul că entitatea respectivă obține prerogativa de a aplica amenzi. Marcel Spatari spune că sancțiunile vor fi aplicate atît beneficiarilor de ajutoare sociale, care admit fals în declarații, cît și funcționarilor care încalcă deliberat regulile de acordare a ajutoarelor. Ministrul dă asigurări că noua instituție de control nu are menirea a colecta amenzi cu orice preț, ci de a face regulă în procesul de acordare a ajutoarelor sociale, notează noi.md cu referire la IPN.

Ministrul Muncii și Protecției Sociale spune că după aprobarea proiectului în lectura a doua de către Parlament, Inspecția Socială se transformă în Inspectoratul Social de Stat. Noua entitate are prerogativa de a supraveghea corectitudinea acordării ajutoarelor sociale, de a întocmi procese-verbale și de a aplica sancțiuni, în cazul în care sînt depistate nereguli la repartizarea banilor statului.

Ministrul spune că noua entitate de control va aplica doar sancțiuni administrative, care vor începe de la avertisment pînă la amendă. Marcel Spatari dă asigurări că Inspectoratul Social de Stat nu va fi un organ represiv menit să colecteze bani la bugetul de stat prin aplicarea nejustificată a amenzilor.

Potrivit datelor oficiale, în anul 2020, rata de depistare a cererilor cu încălcări, privind acordarea ajutorului social, a fost de peste 95%, iar ponderea cererilor cu încălcări generatoare de plăți necuvenite a constituit 60,2%.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?