X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

Austria: "UE nu ar trebui să prioritizeze Moldova și Ucraina în detrimentul statelor din Balcani".

22 mai. 2023,, 10:45   Politică
3740 0

Uniunea Europeană nu trebuie să privilegieze Ucraina și Republica Moldova în detrimentul statelor din Balcanii de Vest în chestiunea aderării lor la UE, aceasta poate consolida influența Chinei, Rusiei și Turciei în regiune.

Această opinie a fost exprimată de ministrul austriac de Externe, Alexander Schallenberg, într-un interviu acordat luni ziarului Die Welt, potrivit tass.ru.

"Este important ca progresul în negocierile de aderare să fie evaluat în mod egal în cazul Ucrainei și al Republicii Moldova, pe de o parte, și al celor șase state din Balcanii de Vest, pe de altă parte (ministrul a inclus printre acestea și Kosovo nerecunoscut - notează TASS). Nu ar trebui să existe o societate cu două niveluri. Le-am promis țărilor din Europa de Sud-Est acum 20 de ani, la Salonic, să adere la UE. Va fi un semn fatal dacă Ucraina și Moldova vor trece pe banda rapidă, iar țările din Balcanii de Vest vor rămîne pe margine. Acest lucru ar putea pune în pericol stabilitatea în Balcanii de Vest și ar putea crește și mai mult influența [în regiune] Chinei, Rusiei, Turciei sau a altor actori", a declarat Schallenberg.

Declarația finală a summitului UE-Balcanii din 2002 de la Salonic, Grecia, a cerut să nu existe "nicio alternativă" la viitoarea aderare a regiunii.

Albania, Macedonia de Nord, Muntenegru, Serbia și Turcia sînt în prezent candidați oficiali la aderarea la UE. Turcia a fost cel mai îndelungat negociator pentru aderarea la UE - din 2005, în timp ce Muntenegru are statutul de candidat din 2010. Anul trecut, Ucraina și Moldova au obținut statutul de candidat. Nu există un calendar specific pentru admiterea oricăreia dintre aceste țări.

25
4
1
0
3

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?