X 
Transnistria stiri: 1365
Eurovision stiri: 499

Aurescu: România va fi permanent alături de Republica Moldova atunci cînd va fi nevoie

20 dec. 2022,, 07:41   Politică
2079 0

România este principalul partener al Republicii Moldova, atît pe plan economic, cît și politic.

O declarație în acest sens a fost făcută de ministrul afacerilor externe și integrării europene al Republicii Moldova, Nicu Popescu după întrevederea cu ministrul afacerilor externe al României, Bogdan Aurescu, aflat în vizită oficială la Chișinău, transmite IPN. La rîndul său, ministrul român a reiterat că România va fi alături de Republica Moldova atunci cînd va fi nevoie.

Nicu Popescu a trecut în revistă proiectele de sprijin implementate în Republica Moldova de către statul român, adăugînd că acestea au un impact direct și pozitiv asupra cetățenilor. Totodată, a punctat că România este un partener strategic pentru Republica Moldova, inclusiv în plan economic.

„România este principalul nostru partener, fiind destinația numărul unu pentru exporturile moldovenești. Pe parcursul acestui an am avut niște cifre record, care depășesc trei miliarde de euro”, a spus Popescu.

De asemenea, Nicu Popescu a menționat că Republica Moldova trebuie să-și consolideze sectorul de apărare.

„Unul din partea Republicii Moldova și unul al României. Constat că datorită acestor eforturi comune, a deschiderii Chișinăului și Bucureștiului, relația noastră este cea mai apropiată și mai puternică din ultimele decenii. Fiecare cetățean al Republicii Moldova beneficiază de sprijinul și deschiderea României. Țara noastră este determinată să-și consolideze sectorul de securitate și apărare, inclusiv cu ajutorul României. Date fiind toate provocările hibride cu care ne confruntăm, avem nevoie de ajutorul prietenelor noștri pentru a ne apăra”, a menționat șeful diplomației moldovenești.

Ministrul afacerilor externe al României Bogdan Aurescu a declarat că anul 2022 a fost unul complicat, dar buna comunicare dintre autoritățile de la Chișinău și București a constituit un factor important în depășirea obstacolelor.

„Nu a fost un an ușor, dimpotrivă a fost poate cel mai greu an din toată cariera noastră diplomatică, dar am trecut bine peste acest an grație cooperării noastre. Ședința comună a guvernelor, toate întîlnirile din acest an au avut o frecvență și o intensitate foarte bună. Fiecare ambasador al României, acolo unde se află este și un ambasador al Republicii Moldova. Noi avem o discuție foarte aprofundată despre cum să contracarăm impactul negativ al războiului din Ucraina. Chișinăul resimte consecințele acestui război. Bombardamentele din Ucraina au afectat importul de energie electrică și atunci România a intervenit prompt, a luat măsuri urgente. România va fi permanent alături de Republica Moldova atunci cînd va fi nevoie, acesta este rostul vizitei mele aici, la Chișinău”, a declarat Bogdan Aurescu.

Aurescu a menționat că România își dorește să poată implementa alături de Republica Moldova proiecte de durată, cum ar fi cele de interconectare energetică.

„Asigurarea securității energetice necesită nu doar măsuri de sprijin imediate, dar și proiecte de interconectare energetică pe termen lung. Am vorbit despre continuarea reuniunilor trilaterale Republica Moldova - Ucraina - România. Am convenit să mai avem o întrevedere la începutul anului viitor. Vom continua să ne implicăm activ la nivel european și internațional pentru mobilizarea atenției comunității internaționale la nevoile Republicii Moldova. Anul care vine este unul hotărîtor pentru inițierea procesului de aderare la Uniunea Europeană. Am discutat despre mai multe măsuri care să ducă la integrarea pe piața internă a UE”, a declarat ministrul afacerilor externe al României, Bogdan Aurescu.

Întrebat despre reformele din domeniul justiției, făcute de Chișinău în ultima perioadă, Aurescu a declarat că apreciază eforturile autorităților care demonstrează prin rezultate concrete că întreprind măsuri pro reformă.

„Obținerea statutului de candidat la UE este un rezultat excepțional, este un rezultat al acțiunilor pro reformă pe care le fac autoritățile. Un astfel de rezultat nu ar fi fost posibil dacă Comisia Europeană nu ar fi observat aceste rezultate pe care autoritățile le-au obținut. În fața Republicii Moldova se află un drum care va fi extrem de determinat, dar foarte serios, pentru a îndeplini recomandările UE”, a declarat Bogdan Aurescu.

La Chișinău, ministrul afacerilor externe al României, Bogdan Aurescu a avut întrevederi cu președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, președintele parlamentului Igor Grosu și prim-ministrul Natalia Gavrilița.

Președintele Maia Sandu și ministrul Bogdan Aurescu au evidențiat în cadrul discuției demersurile prompte ale instituțiilor de la București care au condus la furnizarea, de către România, într-o perioadă critică de criză energetică, a peste 80% din necesarul de energie electrică al Republicii Moldova. Cei doi au subliniat importanța dezvoltării interconectărilor de transport transfrontalier de energie electrică între cele două state.

În cadrul întrevederii cu prim-ministrul Republicii Moldova, Natalia Gavrilița, ministrul Bogdan Aurescu a salutat dinamica remarcabilă a schimburilor comerciale bilaterale care au înregistrat o creștere accelerată. La finalul anului 2022 este așteptată o valoare record de 3,5 miliarde USD a comerțului între România și Republica Moldova, în creștere cu aproximativ 46% comparativ cu anul precedent. La rîndul său, președintele Parlamentului Republicii Moldova, Igor Grosu a salutat cooperarea bilaterală foarte activă pe linie parlamentară atît la nivel de comisii, cît și prin dialogul constant între liderii legislativelor de la București și Chișinău.

2
0
0
0
13

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?