Transnistria stiri: 1364
Eurovision stiri: 499

Au fost anunțate prioritățile în cooperarea R.Moldova cu UE

21 iul. 2021,, 12:11   Politică
2363 4

Ambasadoarea Daniela Morari, șefa misiunii Republicii Moldova pe lîngă UE, a discutat cu europarlamentarul Cristian Terhes agenda cooperării de mai departe a cu Uniunea Europeană.

Întîlnirea vine după alegerile anticipate parlamentare din Republica Moldova, care au avut loc pe dată de 11 iulie, unde europarlamentarul Cristian Terhes a fost observator din partea Parlamentului European.

În cadrul discuției au fost trasate patru direcțîi prioritare în care Republica Moldova are nevoie să fie susținută în vederea consolidării parcursului democratic al acesteia și creșterii nivelului de trăi pentru toți cetățenii ei, a menționat oficialul European.

Prima direcție este sprijinirea atît a firmelor mici și mijlocii, cît și a fermierilor din Republica Moldova pentru a-și crește producția de bunuri și servicii, în scopul creării de cît mai multe locuri de muncă.

A două prioritate este sprijinirea promovării produselor din Republica Moldova la nivelul Uniunii Europene și facilitarea accesului acestor produse pe piață unică. Promovarea vinurilor moldovenești, recunoscute la nivel mondial pentru bună lor calitate, rămîne a fi o prioritate.


Părțile au convenit să conlucreze pentru organizarea unei vizite în Republica Moldova a unei delegațîi a Parlamentului European, precum și, cu proxima ocazie după încheierea pandemiei, pentru organizarea unei expoziții de vinuri moldovenești în Parlamentul European.

A treia prioritate discutată a fost realizarea și finanțarea mai multor proiecte comune de infrastructură în vederea conectării Republicii Moldova cu rețelele trans-europene de transport. Aici întră și necesitatea imperativă a proiectelor de infrastructură dintre Republica Moldova și Romînia.

A patra tema importantă abordată în cadrul acestei întîlniri bilaterale a fost agenda digitală, inclusiv eliminarea tarifelor de roaming la nivelul UE, cu precădere Romînia.

"Foarte multe autorități au promis cetățenilor Republicii Moldova că vor primi sprijin pentru îmbunătățirea nivelului de trăi și pentru modernizarea țării. Pe 11 iulie cetățenii Republicii Moldova s-au ținut de cuvînt. Acum e rîndul celor care le-au promis sprijin să o facă", a concluzionat Cristian Terhes după întîlnire.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?