Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3995

Atenționarea Promo-LEX: Ce probleme ar putea apărea la alegerile parlamentare

6 noi. 2018,, 18:30   Politică
4071 5

„În 13 circumscripții uninominale pot apărea conflicte legate de competența instanțelor”, consideră experții Asociației pentru drepturile omului „Promo-LEX”.

Într-un studiu al asociaţiei se menționează că „majoritatea circumscripțiilor se formează din localități ale mai multor raioane, iar în 13 circumscripții diferite orașe și sate aparțin la două sau chiar trei instanțe judecătorești, ceea ce poate duce la conflicte juridice în viitor”.

„Poate apărea un litigiu privind jurisdicția (legată de competența de examinare a cauzei de către o anumită instanță – „I.”). Litigiul este soluţionat în conformitate cu prevederile Codului de procedură civilă. Însă procedura de soluționare a conflictelor de competență ar duce la tergiversarea nejustificată a procesului de examinare a litigiilor electorale, care trebuie să se desfășoare în termeni restrînși de 1-5 zile. Iar examinarea litigiului cu încălcarea competenței jurisdicționale poate duce la anularea hotărîrii instanței de judecată”, spun experții.

Ei au subliniat că, „potrivit Codului electoral, doi membri ai consiliului electoral de circumscripție sînt înaintaţi de către curtea judecătorie, astfel că pot apărea confuzii legate de competențe”.

„Autoritățile trebuie să introducă urgent modificările necesare în cadrul legal pentru a evita posibilitatea dublării funcțiilor instanțelor în procesul electoral, ceea ce poate duce la confuzii, contradicții și întîrzieri în timpul alegerilor parlamentare”, susţin experții.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?