Transnistria stiri: 1425
Eurovision stiri: 509
Preşedintele stiri: 4002

Astăzi în R.Moldova este ziua tăcerii de dinaintea alegerilor locale generale

4 noi. 2023,, 09:15   Politică
2604 0

Astăzi în Republica Moldova este ziua tăcerii de dinaintea alegerilor locale generale care vor avea loc mîine pe 5 noiembrie.

Astfel, astăzi şi mâine este strict interzisă orice formă de agitație electorală. În aceste zile, nu se permite desfăşurarea sau mediatizarea materialelor cu tentă electorală şi nici apariţia candidaţilor în alegeri la emisiuni televizate sau radiofonice.

Agitaţia electorale în aceste zile este o contravenţie administrativă şi se sancţionează.

Mîine, pe 5 noiembrie vor avea loc alegeri locale generale în toate unitățile administrativ-teritoriale de nivelul I – orașe (municipii), sate (comune), și de nivelul II – raioane, municipiile Chișinău și Bălți, cu excepția localităților din stânga Nistrului și a municipiului Bender.

În cadrul acestui scrutin vor fi aleși pentru un mandat de patru ani reprezentanții administrației publice locale, respectiv 898 de primari și 11 058 de consilieri locali (raionali, municipali, orășenești, comunale și sătești). Pentru a fi validate, la alegeri trebuie să participe cel puțin 1/4 din numărul persoanelor înscrise în listele electorale din fiecare circumscripție.


Bătălia cea mare se va da la Chișinău, unde locuitorii capitalei au de ales viitorul primar al capitalei, dar și viitorii consilieri CMC.

De menționat că funcția de edil al capitalei este rîvnită de 28 de candidați.

Alegerile se vor desfășura în baza votului universal, egal, direct, secret și liber exprimat conform prevederilor constituționale. Dreptul de a alege îl au cetățenii Republicii Moldova care au împlinit, inclusiv în ziua scrutinului, vârsta de 18 ani, cu excepția celor privați de acest drept prin hotărârea judecătorească.

Pentru a fi aleși din primul tur, candidații pentru funcțiile de primar trebuie să acumuleze 50% +1 vot, în caz contrar în localitate va avea loc turul doi în care vor participa primii doi candidați care au acumulat cele mai multe voturi.

Secțiile de votare se vor deschide la ora 07:00 și se vor închide la ora 21:00.

1
0
0
0
2

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?