X 
Transnistria stiri: 1424
Eurovision stiri: 508
Preşedintele stiri: 4002

Asociația Judecătorilor cere contracararea atacurilor asupra justiției, lansate de Recean

16 feb. 11:49   Politică
2214 0

Asociația Judecătorilor din Republica Moldova (AJRM) a inițiat un demers oficial către Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), cerînd recunoașterea și contracararea atacurilor asupra independenței justiției.

Această acțiune vine în contextul unor recente declarații ale Prim-Ministrului Dorin Recean, considerate drept potențiale atacuri la adresa independenței judiciare.

AJRM a solicitat CSM-ului să aducă aceste probleme în atenția partenerilor de dezvoltare internaționali și să caute sprijin în menținerea independenței sistemului judiciar în Moldova. De asemenea, asociația a cerut facilitarea unui dialog între diferitele puteri ale statului, pentru a asigura respectarea principiilor separației puterilor și independenței judiciare, elemente cruciale pentru consolidarea statului de drept.

Conform Legii nr. 947/1996, CSM are rolul de a garanta independența autorității judecătorești și de a supraveghea organizarea și funcționarea sistemului judecătoresc. Acțiunile recente ale guvernului, prin declarațiile premierului, au stîrnit îngrijorări serioase în rîndul judecătorilor, care văd în acestea o potențială amenințare la adresa principiilor democratice și a funcționării efective a justiției.

AJRM, reprezentînd peste 200 de judecători, subliniază importanța respectării angajamentelor Moldovei față de statul de drept și independența sistemului judiciar, esențiale pentru o democrație sănătoasă și o societate echitabilă. Organizația reiterează necesitatea unui dialog constructiv între toate ramurile guvernului și a evitării oricărei forme de presiune asupra justiției.


În concluzie, AJRM se angajează să apere independența și integritatea profesiei de magistrat, considerînd aceste valori fundamentale pentru democrație și pentru încrederea cetățenilor în instituțiile statului.

„Eu, personal, voi continua… să informez cetățenii Republicii Moldova despre deciziile care afectează statul Republica Moldova!”, a declarat recent prim-ministrul Dorin Recean, care și anterior și-a exprimat nemulțumirile față de unii magistrați precum că ar fi adoptat decizii în defavoarea R. Moldova.

16
2
0
0
2

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?