Transnistria stiri: 1406
Eurovision stiri: 504

Are oare loc din nou înArmenia "revoluția de catifea"?

23 apr. 2018,, 18:30   Politică
4697 1

Evenimentele, care au loc în Armenia, nu sînt doar o altă "revoluție de catifea", din spațiul post-sovietic, ci o istorie pur internă și un protest al unei părţi a cetățenilor, care au obosit de Serj Sargsian și de anturajul acestuia.

Opinia în cauză a fost exprimată de comentatorul politic Johnny Melikian și de prezentatorul postului "Radio Van" Gor Grigorian într-un interviu pentru emisiunea "Mehanizm deistivia"cu Elena Leviţcaia-Pahomova, la canalul de televiziune NTV-Moldova, pronunţîndu-se referitor la ceea ce se întîmplă în țară, transmite Noi.md.

Johnny Melikian a menționat că situația din Armenia ţine exclusiv de politica internă, iar în declarațiile de la mitinguri probleme de politică externă, practic, nu sînt puse. Mitingurile au început în legătură cu trecerea țării la un model parlamentar de guvernare și alegerea la postul de prim-ministru al Armeniei a lui Serj Sargsian, care anterior a deținut funcția de președinte al țării, două termene.

"Pe de o parte, unii locuitori ai Armeniei aveau așteptări prea mari, care nu au fost realizate. A existat o speranță în rîndul unei părţi a populației că vor avea loc unele schimbări serioase. Dar acest lucru nu s-a întîmplat", a subliniat Johnny Melikian.

El a ţinut să menţioneze, de asemenea, că diplomația stradală a fost aplicată întotdeauna în Armenia în cea mai nouă perioadă, aceasta a avut loc atît în perioada de pînă la alegeri, cît și după. Totodată, un observator politic a spus că evenimentele actuale din Armenia nu pot fi considerate o așa-numită „situație de Maidan“, deoarece timp de mai mulți ani, țara a trecut printr-o serie de cicluri de proteste similare, care au apărut atunci cînd acestea erau vitale pentru populație. „Astfel, au existat proteste active împotriva creșterii de prețuri la energie electrică și în alte situații importante. Dacă mîine va crește prețul de călătorie la transport, oamenii vor ieși din nou la proteste“, a spus Johnny Melikian. Potrivit spuselor lui, în logica politicii armene interne mișcarea de protest a fost, este și va rămîne întotdeauna, iar oamenii, în cazul în care ajungeau pînă la un anumit nivel de nemulțumire, ieșeau obligatoriu și cereau schimbări.


Observatorul politic a subliniat că acțiunile de protest în Armenia nu vor avea loc la nesfîrșit și că vor înceta, în cele din urmă. În ciuda faptului că unii dintre protestatari sînt reținuți, după un timp aceştia sînt eliberați şipînăîn prezent nu au fost înregistrate excese serioase.

Prezentatorul „Radio Van“ GorGrigorian a remarcat, de asemenea, la rîndul său, că la mitingurile de la Erevan, nu răsună sloganuri antirusești, nu există oameni cu steaguri ale Uniunii Europene, care fuseseră la un moment dat, dar nici oameni cu sloganuri pro-americane. "Nu există nimic de genul acesta. Este o istorie pur internă a Armeniei, dar care va avea urmări pentru Rusia, Azerbaidjan, Turkmenistan și alte țări în care, ca și în Armenia, o persoană se află la putere o perioadă îndelungată de timp. Potrivit lui, o situație similară ar putea apărea în Germania, unde cancelarul Angela Merkel deţineal patrulea mandat consecutiv.

Gor Gregorian a menţionat că dintre toți liderii Armeniei Serj Sargsian este figura cea mai puțin iritantă, dar unii cetățeni, în special, cei tineri consideră că el se află la putere de prea mulți ani și că ar trebui să le permită şi altora să conducă. În plus, unii se arată enervați din cauza anturajului său: oligarhi, membri ai Guvernului, partidul de guvernămînt, oamenii sînt pur și simplu sătui de ceea ce se întîmplă în jurul lui Sargsian.

Totodată, GorGrigorian a spus că liderul Mișcării de Opoziție «Moi şag», deputatul,NikolPaşinian, a anunțat începutul revoltei populare, non-violete, a«revoluţiei de catifea» din Armenia, iar tulburările populare și mitingurile au început cu cîteva zile înainte ca fostul președinte al Armeniei, Serj Sargsian, să devină prim-ministru, principala figură după trecerea țării de la forma prezidențială de guvernămîntla cea parlamentară. El a fost ales prin vot deschis de către deputaţiiAdunării Naționale din Armenia, unde majoritatea o deţine partidului de guvernămînt.

Cu o zi sau două înainte de asta în ţară au început tulburările și mitingurilecetăţenilor, care continuă și astăzi. Dimineața și ziua, protestatarii merg prin centrul orașului și pe la periferii cu megafoane, iar seara se adună în Piața Republicii din centrul oraşuluiși protestează la mitinguri, apoi se dispersează din nou, iar dimineața totul începe din nou.

Prezentatorul „Radio Van“ a menţionat faptul că oamenii strigă diverse sloganuri în megafoane, aplaudă, zîmbesc, polițiştii se comportă, de asemenea, în mod corespunzător. Pe zi sînt înregistrate cîte 20-30 de reţineri. Dar după cîteva ore, în mare parte, tinerii și tinerele sînteliberaţi. La mitinguri ies în special tinerii, studenţii, care au anunțat greva. „În general, aceasta este istoria tineretului, deoarece marea majoritate a protestatarilor sînt tineri, în vîrstă de pînă la 25 de ani, oameni care sînt foarte preocupați de viitorul țării și care, probabil, s-au săturat de tot ce se întîmplă în prezent“, a spus GorGrigorian.

Potrivit spuselor lui, a fost un singur caz de provocaţii, atunci cîndnişte huligani ciudaţi, noaptea tîrziu, după ce protestatarii s-au împrăştiat, practic, au început să dărîme semafoarele de pe una dintre principalele intersecții, încercîndtotodată să distrugă staţia de autobuz, dar aceştia au fost imediat opriţi de protestatarii înșiși. A sosit Poliția, a elucidat cazul și a fost clar că aceştia erau provocatori și că a fost o instigare. „Protestatarilor, care poartă mască, sau li se cere să se retragă de la miting, sau să-şi scoată masca, deoarece după cum menționează protestatarii, ei nu au de ce să se teamă și ei nu-şi acoperă fețele“, a menţionat prezentatorul „Radio Van“.

Potrivit opiniei sale, dacă în țară ar fi fost ales un alt prim-ministru nominal, atunci toată lumea s-ar fi plîns de guvernarea neoficială a lui Serj Sargsian și atunci ar fi existat nemulțumiri. Dar Serj Sargsian a fost împotriva unui astfel de scenariu, asumîndu-şi din nou responsabilitatea pentru țară, fiind ales prim-ministru.

Referindu-se la atitudinea locuitorilor ţării față de situația actuală, GorGrigorian a spus că mulți admiră tinerii, în special, acea parte a societății care astăzi este considerată partea creativă, clasa de mijloc. "Aceasta sprijină totalmente protestatarii. Dar din nou, în stradă nu au ieşit acele mase critice, care ar putea schimba ceva, într-o direcție sau alta", a subliniat el.

Prezentatorul postului "Radio Van" consideră că autoritățile sperau că protestatarii de la Erevan vor face cît vor face gălăgie și se vor dispersa, iar populația se aștepta că autoritățile vor lua anumite decizii cruciale. În opinia sa, în situația actuală, ar fi fost posibilă inițierea organizării alegerilor parlamentare anticipate, iar majoritatea parlamentară ar putea fi complet diferită în urma rezultatelor acestora, însă niciunul dintre protestatari nu a vorbit despre alegerile parlamentare anticipate.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?