X 
Transnistria stiri: 1379
Eurovision stiri: 499
Preşedintele stiri: 3987

Are dreptul Ilan Șor să participe la alegeri sau nu? Ciocan explică

5 sep. 2019,, 17:32   Politică
5121 5

După imaginile video publicate astăzi de Ilan Șor pe rețelele sociale în care i-a asigurat pe cetățeni că „vin la voi”, în spațiul public a apărut întrebarea dacă ar putea acesta să scape de arest, în cazul în care ar reveni în R. Moldova pentru a se lansa în cursa electorală.

Fostul președinte al Comisiei Electorale Centrale, Iurie Ciocan, a explicat că „statutul de concurent în alegeri sau mandatul de ales local pe care l-ar putea cîștiga Ilan Șor nu îi oferă acestuia imunitate și nu poate fi colac salvator pentru a scăpa de anumite proceduri judiciare sau de anchetă”.

Iurie Ciocan a mai precizat că controversatul om de afaceri Ilan Șor nu se poate înscrie în cursa electorală de la distanță: „Actuala procedură de înregistrare a concurentului electoral presupune prezența fizică a persoanelor la organul electoral pentru depunerea dosarului. Dacă cetățeanul nu este în țară sau din alte motive nu poate să vină personal, el nu poate fi înregistrat în calitate de concurent electoral”.

Totuși, experții susțin că există o „portiță” care i-ar permite contreoversatului om de afaceri Ilan Șor să scape temporar de arest. Acesta ar putea reveni în țară, fiind arestat la frontieră în baza mandatului emis anterior pentru căutare internațională, dar ulterior avocații ar putea solicita judecătorilor să-l elibereze din arest, pentru a participa în campania electorală.

În 2015, Ilan Șor a fost eliberat din arest la domiciliu pentru a se înscrie în cursa electorală pentru funcția de primar al orașului Orhei.


Articolul 46, aliniatul 5 din Codul Electoral prevede că „pe durata perioadei electorale, candidaţii nu pot fi traşi la răspundere penală, arestaţi, reţinuţi sau supuşi unor sancţiuni administrative fără consimţămîntul organului electoral care i-a înregistrat, cu excepţia cazurilor de infracţiuni flagrante”.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?