X 
Transnistria stiri: 1406
Eurovision stiri: 504

Ar putea statutul de neutralitate să excludă cooperarea cu NATO

23 sep. 2020,, 18:30   Politică
2171 1

Statutul de neutralitate al țării nu exclude cooperarea bilaterală sau multilaterală, inclusiv cu NATO, iar în legătură cu schimbarea ordinii mondiale, politica de neutralitate poate și trebuie compensată prin cooperarea economică de secole.

Despre aceasta în cadrul conferinței științifice eNews "Transformarea sistemelor politice în România, Ucraina și Belarus - lecții pentru Moldova", a declarat directorul științific al Institutului pentru politica de securitate" (Austria, Viena), Alexandr Dubovî, relatează Noi.md.

În opinia sa, regiunea Mării Negre nu poate fi stabilizată doar prin extinderea banală a instituțiilor existente de relații internaționale, iar pentru țările din această regiune neutralitatea nu este un scop în sine. Ea nu este capabilă să înlocuiască strategia de stat, dar discuția despre ea este capabilă să servească drept punct de plecare și un gen de catalizator al discuției despre viitorul statalității, transmite eNews.

Începînd cu 2019, în Austria, sub egida Institutului de politici de securitate de la Viena, se desfășoară o serie de seminare cu participarea comunității de experți din țările Uniunii Europene, SUA, Rusia și statele post-sovietice din regiunea Mării Negre.

Aceste întîlniri au confirmat deja atît contradicțiile existente, cît și punctele de contact.


Cel mai problematic moment pentru spațiul post-sovietic, în general, și regiunea Mării Negre, în special, rămâîe contextul geopolitic și geoeconomic.
În epoca destrămării ordinii lumii, a escaladării conflictului între Occident și Rusia și a creșterii confruntării între SUA și China, care deja în acest deceniu poate duce la formarea unui nou sistem mondial bipolar, devine clar că regiunea Mării Negre este imposibil de stabilizat doar prin extinderea banală a instituțiilor existente de relații internaționale:

* Extinderea NATO în spațiul post-sovietic este puțin probabilă în viitorul apropiat, iar Uniunea Europeană este prea ocupată de sine, de repornirea internă și de conștientizarea viitorului său rol în lume.

* Extinderea Uniunii Economice Eurasiatice și Organizației Negocierii privind securitate colectivă nu aduce stabilitate din cauza rolului dominant al Rusiei în aceste organizații.

În aceste condiții, statele post-sovietice din regiunea Mării Negre și, în special, Republica Moldova vor trebui în următorii ani să găsească un echilibru politic intern și economic între cooperarea cu UE și NATO, și stabilirea unor relații reciproc avantajoase cu SUA, China și Rusia.

Deoarece nu există soluții simple pentru spațiile post-Imperiale, conceptul aproape uitat de neutralitate permanentă ar putea juca un rol pozitiv. Statutul de neutralitate permanentă, bazată pe dreptul internațional și garantat de comunitatea internațională, ar putea fi o opțiune interesantă de echilibru geo-politic și geo-economic, atît pentru înșiși statele post-sovietice din regiunea Mării Negre, cît și pentru Occident și Rusia, în general.

Este important să înțelegem că neutralitatea nu este un scop în sine și nu poate înlocui o strategie de stat, însă discuția despre ea este capabilă să servească drept punct de plecare și un fel de catalizator pentru discuții despre viitorul statalității, interesul național, politica de securitate, identitate statală și, de asemenea, despre rolul ei în regiune, în general, și în relațiile cu actorii-cheie a relațiilor internaționale.

De asemenea, statutul neutru nu exclude cooperarea bilaterală sau multilaterală, inclusiv cu NATO. Iar în legătură cu schimbarea ordinii mondiale, politica de neutralitate poate și ar trebui să fie compensată de cooperarea economică de secole.

Astfel, neutralitatea va contribui la diversificarea politicii externe și la dezvoltarea relațiilor de parteneriat cu alte centre de forță implicate în geopolitica regională.

În prezent, status quo-ul actual le convine tuturor actorilor-cheie externi, dar pentru statele post-sovietice din regiunea Mării Negre, status quo-ul este calea spre nicăieri. Oricît de nerealist ar părea această opțiune, în lumina lipsei de încredere între Rusia și Occident, o nouă înțelegere în domeniul securității europene este și mai puțin probabilă.

Ideea că conceptul de neutralitate este un fenomen și o parte a războiului rece este în mare parte greșită. Acest concept a demonstrat în repetate rînduri că se poate adapta la situații noi și poate deveni o alternativă diplomatică durabilă atît în lumea multipolară, cît și în condițiile unei noi bipolarități.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?